Sök på Svedea.se
Vuxna hundar behöver bara avmaskas om det är bekräftat att de har mask eller om du har en stark misstanke om att så är fallet.
Det är viktigt att inte avmaska om behovet inte finns, eftersom det kan bidra till att parasiter utvecklar resistens mot avmaskningsmedel. Vissa länder kräver att man avmaskar hunden vid inresa, alternativt om man besökt utlandet och ska resa hem till Sverige.
Är du osäker på om din hund har mask, kan du köpa ett provtagningskit på apoteket. Provet analyseras av ett laboratorium som fastställer om mask förekommer eller och i så fall, vilken typ det rör sig om.
Valpar behöver däremot avmaskas regelbundet under sina första månader i livet. Mer om det kan du läsa längre ner.
Det finns flera tecken som kan tyda på att din hund har mask. Här är några vanliga symtom att hålla koll på:
Ibland kan du se vuxna maskar i hundens avföring eller kräkningar, men ofta behövs ett avföringsprov för att säkerställa diagnosen. Masken diagnosticeras vanligtvis genom att laboratoriet hittar maskägg i avföringen.
Effekten av en avmaskning beror på vilket medel som används och vilken typ av mask som behandlas.
Avmaskningsmedlet dödar de maskar som finns i hundens kropp vid behandlingstillfället, men skyddar inte mot ny smitta. Om hunden fortsätter utsättas för smittorisker kan den snabbt bli smittad igen. Därför är det viktigt att vara noggrann med hygienen och undvika miljöer där risken för mask är hög.
Du kan själv avmaska din hund med avmaskningsmedel som finns att köpa receptfritt på apotek. Det är dock viktigt att välja rätt medel för den mask som din hund drabbats av. Väg din hund innan du köper medlet, eftersom doseringen baseras på hundens vikt.
Är du osäker på vilket medel som är bäst, så fråga apotekspersonalen eller din veterinär. För vissa typer av mask kan receptbelagda preparat krävas.
Valpar är särskilt utsatta för mask och behöver avmaskas regelbundet under sina första levnadsmånader. Valpar kan smittas av mask redan i fosterstadiet eller genom mjölken från sin mamma.
Uppfödare avmaskar vanligtvis valparna innan de säljs, men det är bra att dubbelkolla att detta är gjort och om du behöver ge den sista dosen själv.
Avmaskning av valpar sker vanligtvis mot spolmask, som är den vanligaste typen av mask hos unga hundar.
Följ anvisningarna för det preparat du använder, eftersom antalet doser och intervallet mellan behandlingarna kan variera.
När valpen blir lite äldre kan det vara en idé att avmaska en gång till vid sex månader till ett års ålder.
Om du ska resa med din hund till ett annat land är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller för avmaskning.
Många länder, som Norge, kräver avmaskning mot rävens dvärgbandmask. Behandlingen måste dokumenteras av en veterinär i hundens pass.
Kontrollera reglerna i god tid innan resan, eftersom avmaskning ibland måste ske inom ett specifikt tidsintervall före inresan, till exempel 24 till 120 timmar innan ni anländer till det andra landet.
Hundar kan smittas av mask på flera olika sätt, bland annat genom att äta smittade smådjur som gnagare eller genom att få i sig maskägg från marken eller andra djur.
För att minska risken för att din hund drabbas av mask kan du:
Regelbunden kontroll med avföringsprov kan också vara ett bra sätt att säkerställa att din hund är fri från mask.
De vanligaste typerna av mask hos hundar är:
Om du bor i ett område där dvärgbandmask förekommer, som i vissa delar av Sverige, ska du följa Jordbruksverkets riktlinjer för avmaskning.
Det finns flera olika avmaskningsmedel att välja mellan, både receptfria och receptbelagda. Här är några alternativ:
Oavsett vilket medel du väljer är det viktigt att följa doseringsanvisningarna och anpassa behandlingen efter hundens vikt och behov.
Avmaskning, när den behövs, är viktig för att din hund ska må bra. Vuxna hundar ska bara avmaskas vid behov, medan valpar behöver avmaskas regelbundet under sina första månader.
Misstänker du att din hund har mask, eller om ni ska resa utomlands, är det viktigt att välja rätt avmaskningsmedel och följa veterinärens råd.
Genom att vara uppmärksam på eventuella symtom, vara noggrann med hygienen och kontrollera hundens avföring regelbundet kan du hjälpa din hund att hålla sig frisk och fri från parasiter.