Sök på Svedea.se

Varningstriangel på regnig väg

Bilbärgning

Att stå vid vägkanten med en bil som vägrar starta är en situation vi alla hoppas slippa. Men oavsett hur väl du tar hand om din bil, kan oförutsedda situationer uppstå som kräver bärgning. Vad innebär det i praktiken och hur fungerar det med självrisken? Vi berättar mer.

När är bilbärgning aktuellt?

Bilbärgning behövs inte bara när bilen gett upp helt. Det kan också handla om mindre allvarliga situationer där du behöver professionell hjälp för att komma vidare.

Kanske har du råkat ut för en punktering, batteriet har dött, eller så har du fastnat i en snödriva? När sånt inträffar är det skönt att veta att hjälpen bara är ett telefonsamtal bort.

Så fungerar bilbärgning

Bilbärgning är transport av en havererad bil, eller annat fordon, som inte kan eller bör förflytta sig för egen maskin. Som regel används en bärgningsbil, men det kan även handla om bogsering med lämpligt fordon till en säker plats.

När du ringer efter bärgning, är det viktigt att ge en så tydlig beskrivning som möjligt av ditt läge och problem. Detta underlättar för bärgningstjänsten att bedöma vilken typ av hjälp du behöver och hur snabbt de kan vara på plats.

Oftast kan bärgningsföretaget även ge dig råd över telefon om det finns något du kan göra själv medan du väntar.

Självrisk vid bilbärgning

En viktig sak att ha koll på, innan du behöver anlita bilbärgning, är hur det påverkar din bilförsäkring. Hos många försäkringsbolag ingår kostnaden för bärgning under vissa omständigheter, men det kan finnas en självrisk du måste betala.

Det är därför klokt att i förväg undersöka villkoren för din försäkring, så du inte står där med en oväntad kostnad.

Skillnaden mellan vägassistans och bilbärgning

Det är lätt att blanda ihop begreppen vägassistans och bilbärgning, men det finns viktiga skillnader. Vägassistans innebär oftast mindre ingripanden som kan utföras på plats för att få din bil körbar igen, som byte av däck eller start av bil med startkablar.

Bilbärgning å andra sidan, innebär transport av din bil till en verkstad eller annan plats när den inte kan repareras där den stannat. Medan vägassistans handlar om omedelbar hjälp för att lösa mindre problem, är bärgning lösningen när dessa problem inte kan avhjälpas på plats. 

Förebygg behovet av bärgning

Ett enkelt sätt att minimera riskerna för bärgning i onödan, är att regelbundet serva din bil och ha koll på de vanligaste orsakerna till driftstopp. Det handlar om allt från att kontrollera batteriets livslängd till att ha rätt däck för säsongen.

Vi på Svedea förstår att bilägande kan innebära utmaningar, men med rätt kunskap och förberedelser kan du känna dig trygg ute på vägarna.

Kom ihåg att bilbärgning är där för dig när du behöver det, men genom att ta hand om din bil kan du förhoppningsvis undvika att behöva använda tjänsten. Och om olyckan är framme och du behöver hjälp, finns vi här för att hjälpa till.

Krävs bärgning på helgen har de flesta bärgare ändå tillgång till lokala verkstäder, där bilen kan stå säkert till nästa arbetsdag. Skulle bilen vara totalhavererad och behöva transporteras direkt till skrotning, så krävs att det att du som ägare först kan uppvisa del 2 av registreringsbeviset.

Är du i behov av vägassistans?

Det går alltid att nå oss på telefonnummer 0771-160 190.

Läs mer om vägassistans