Så kan du undvika att båten går på grund

Sommaren är tiden när vi kan spendera solvarma dagar till sjöss – men tyvärr även tiden då de flesta grundstötningarna sker. Det kan både skada både dig och båten allvarligt och i värsta fall bli mycket kostsamt. Här tipsar vi om hur du kan hålla dig på säker kurs!

Håll koll på vattenståndet!

Titta extra noga i vattenbrynet innan du ger dig ut – även på ställen du tidigare varit på eftersom omständigheterna kan förändras. Ett lägre vattenstånd kan innebära att tidigare rutter eller genvägar nu blivit en potentiell fara. Ett bra tips är att investera i ett ekolod. Då kan du få koll på dolda grynnor och grund redan vid normalt vattenstånd.

Håll dig i farled

Kör i farleden så långt det är möjligt och följ sjömärkena. Om du ändå kör utanför farleden bör du hålla dig på sexmeterskurvan och undvika tremeterskurvan, eftersom djupet kan variera mycket beroende på vattenstånd, landhöjning och andra faktorer.

Planera färden utifrån väder, vind och solens gång

Följ väderleksrapporterna och planera färden utifrån dem, men tänk också på hur solen kommer att stå. Det är en stor skillnad på att köra i medljus och motljus. I motljus är det mycket svårt att upptäcka framförvarande hinder och se sjömärkena. Ha därför alltid solglasögon med polariserande glas med dig ombord.

Ha rätt förutsättningar för navigationen

Se till att du har allt du behöver för att kunna navigera säkert innan du ger dig iväg. Det är extra tryggt att alltid ha med papperssjökort som är uppdaterade. Är ni flera ombord är det viktigt att alla förstår att navigation kräver koncentration. Förbered dem alltså på att du kanske kommer att behöva be någon om hjälp emellanåt.

Ha alltid flytväst

Om olyckan är framme är risken stor att du och andra ombord hamnar i vattnet. Därför behöver alla på båten bära flytväst. Idag är utbudet stort för att passa olika användningsområden – läs mer här om vilken typ av flytväst du kan välja.

Skulle du trots säkerhetsåtgärderna gå på grund eller råka ut för annan olycka, ring alltid 112 om det är fara för någons liv! Hör sedan av dig till oss.

Vad kostar det att försäkra min båt?

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.