Så kan du undvika att gå på grund

Sommaren är tiden när vi kan spendera solvarma dagar till sjöss – men tyvärr även tiden då de flesta grundstötningarna sker. Det kan skada både dig och båten allvarligt och i värsta fall bli mycket kostsamt. Här tipsar vi om hur du kan hålla dig på säker kurs!

Håll koll på vattenståndet!

Titta extra noga i vattenbrynet innan du ger dig ut – även på ställen du tidigare varit på eftersom omständigheterna kan förändras. Leta upp en fast referens – till exempel en brygga eller klippa – där du lätt ser om det är normalt, lågt eller högt vatten. Ett lägre vattenstånd kan innebära att tidigare rutter eller genvägar nu blivit en potentiell fara. Ett bra tips är att investera i ett ekolod. Då kan du få koll på dolda grynnor och grund redan vid normalt vattenstånd.

Håll dig i farleden

Kör i farleden så långt det är möjligt och följ sjömärkena. Om du ändå kör utanför farleden bör du hålla dig på sexmeterskurvan och undvika tremeterskurvan, eftersom djupet kan variera mycket beroende på vattenstånd, landhöjning och andra faktorer.

Planera färden utifrån väder, vind och solens gång

Följ väderleksrapporterna och planera färden utifrån dem, men tänk också på hur solen kommer att stå. De väderappar som kan laddas ned för både iPhone och Android ger dig värdefull väderinformation timme för timme, dygnet runt. Det är en stor skillnad på att köra i medljus och motljus. I motljus är det mycket svårt att upptäcka framförvarande hinder och se sjömärkena. Ha därför alltid solglasögon med polariserande glas med dig ombord.

Ha rätt förutsättningar för navigationen

Se till att du har allt du behöver för att kunna navigera säkert innan du ger dig iväg. Det är extra tryggt att alltid ha med papperssjökort som är uppdaterade. Är ni flera ombord är det viktigt att alla förstår att navigation kräver koncentration. Förbered dem alltså på att du kanske kommer att behöva be om hjälp emellanåt.

Ha alltid flytväst

Om olyckan är framme är risken stor att du och andra ombord hamnar i vattnet. Därför behöver alla som vistas på båten bära flytväst. Idag är utbudet stort för att passa olika användningsområden – läs mer här om vilken typ av flytväst du kan välja.

Skulle du trots säkerhetsåtgärderna gå på grund eller råka ut för annan olycka, ring alltid 112 om det är fara för någons liv! Hör sedan av dig till oss.

Vad kostar det att försäkra min båt?

search
Sök båtmodell
Personnummer
arrow_forwardVattenskoterförsäkring
arrow_forwardSportfiskarnas båtförsäkring