Sök på Svedea.se

Att tänka på inför båtupptagningen

Under båtupptagningen är det smart att gå igenom hela båten innan och göra en lista på det som behöver lagas, bytas och det du saknade i båten under säsongen. Men det finns mer att göra än så. Här är några tips.

Var ska båten läggas upp?

Ska båten ligga på båtklubb eller på varv? Boka i tid. Vad behöver beställas och vad kostar det? Om båten ska ligga på en tomt, hur ska du ta den dit? Ska båten ligga på trailer, vagga eller liknande? Planera eventuella inköp redan nu. Har du redan har en vagga eller stöttor, gå igenom dem så de fungerar. Då slipper du fixa det när kranbilen står och väntar.

Hade du bra täckning av båten över vintern eller behövs det köpas ny? Gör det nu. Under hösten är det kö för att köpa presenning eller ställningar. Ska du flytta båten under vintern, köra den till ett varv eller sälja den? Då är det bra att tala om det för båtklubben så den inte hamnar längst in utan står så det går att ta ut den utan problem.

Serva båtmotorn

Alla motorer ska servas varje höst och inombordare vinterkonserveras. Finns det garanti kvar på motorn så bör du kontrollera hur den ska servas så att inte garantin slutar att gälla. Se även över när drevet/backslaget servades senast och när kollades oljan i det. Hur är det med bälgarna, är det dags att byta dem? Har du en nyare utombordsmotor och tänker ha den utomhus bör du fundera på stöldrisken.

 

Bat Kopa Motorbat

Hos oss får du upp till 35 % rabatt vid stöldskydd

Se vår båtförsäkring

Kolla segel

Gå igenom seglen och se efter om något är trasigt. Om du behöver ett nytt segel så tala med segelmakaren redan nu. De kan ha bra tips och råd om utformning av det nya seglet.

Se över kapell och dynor

Behöver något repareras eller lagas? Ett kapell behöver regelbunden översyn, vilket innebär att man byter fönster, går igenom alla trådar och impregnerar om det. Då håller kapellet mycket längre.

Båtdynorna riskerar att angripas av mögel om de lämnas i en fuktig miljö under en längre period. För att vara på den säkra sidan är det allra bästa att förvara dem mörkt, torrt och svalt över vinterhalvåret.

Bottenfärg eller inte?

Det är mycket diskussion om bottenfärg nu och en del båtklubbar har förbjudit det. Om du funderar på att ta bort den gamla bottenfärgen så tänk på att den är giftig. Den måste tas bort på ett sätt som är bra både för naturen och dig. 

Mer om bottenmålning av båt

Lyssna på experterna!

Visst är det bra att gå in på forum och tala med andra. Men kom ihåg att det är yrkesmännen på varv och verkstäder och tillverkarna som kan bäst. Är du osäker, lyssna på dem!

Facebook

Instagram