Låt inte båtsemestern gå på grund

Sommaren är tiden när vi kan spendera solvarma dagar till sjöss. Men under sommaren sker tyvärr också de flesta grundstötningarna. Att gå på grund kan skada både dig, båten och kan i värsta fall bli en mycket dyrbar affär. Därför tänkte vi ge dig några enkla tips dom förhoppningsvis kan hjälpa dig att hålla dig på säker kurs genom semestersverige!

Håll koll på vattenståndet!

Titta extra noga i vattenbrynet innan du ger dig ut och på ställen du tidigare varit på. Ett lägre vattenstånd kan innebära att tidigare rutter eller genvägar nu blivit en potentiell fara. Ett bra tips är att investera i ett ekolod. Då kan du få koll på dolda grynnor och grund redan vid normalt vattenstånd.

Håll dig i farled

Kör i farleden så långt det är möjligt och följ sjömärkena. Om du ändå kör utanför farleden bör du hålla dig på sexmeterskurvan och undvika tremeterskurvan, eftersom djupet kan variera mycket beroende på vattenstånd, landhöjning och andra faktorer.

Planera färden utifrån väder, vind och solens gång

Följ väderleksrapporterna och planera färden utifrån dem, men tänk också på hur solen kommer att stå. Det är en stor skillnad på att köra i medljus och motljus. I motljus är det mycket svårt att upptäcka hinder och se sjömärkena. Ha därför alltid solglasögon med polariserande glas med dig ombord.

Ha rätt förutsättningar för navigationen

Se till att du har allt du behöver för att kunna navigera säkert innan du ger dig iväg. Ha alltid med dig papperssjökort som är uppdaterade och använd plottern som ett komplement! Är ni flera ombord är det viktigt att alla förstår att navigation kräver koncentration. Förbered dem alltså på att du kanske kommer att behöva be någon om hjälp emellanåt.

Ha alltid flytväst

Om olyckan är framme är risken stor att du och andra ombord hamnar i vattnet. Därför behöver alla på båten bära flytväst. Välj flytvästar med grenband, i färger som syns tydligt i vattnet. Barns flytvästar ska vara utrustade med krage, en detalj som också är att rekommendera för vuxna. Kragen kan nämligen rädda liv om någon faller medvetslös i vattnet.

Skulle du trots säkerhetsåtgärderna gå på grund eller råka ut för annan olycka, ring alltid 112 om det är fara för någons liv! Hör sedan av dig till oss.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.