Sök på Svedea.se

Så sjösätter du båten med trailer

Båtsäsongen inleds nästan alltid med att båten ska sjösättas från kran eller trailer. Men en sjösättning är tyvärr sällan riskfri. Därför har vår garvade sjöveteran Henke tagit fram ett antal smarta tips som kan hjälpa dig på vägen.

Förbered inför sjösättning

När du väl transporterat båten på trailern till sjösättningsplatsen är det viktigt att förbereda dig själv och båten så mycket som möjligt innan på plan mark. Det kan lätt bli stressigt om något går fel eller halkar snett när du väl backat ned.

Börja med att lossa spännbanden runt båten och lägg dem på ett säkert ställe så de inte är i vägen för ekipaget. Därefter bör du fästa säkerhetstampar i fören på båten. På så sätt har du kontroll på båten under vinschningen och kan styra den mot kajplatsen om det motorn strejkar i vattnet.

Fäll även undan motorns transportskydd och lossa ljusrampen på trailern innan båten nått vatten. El tål inte vatten och kortsluter du ljusrampen kan det slå tillbaka på bilbatteriet. Sist men inte minst, glöm aldrig dyvikan. Missar du att sätta tillbaka den sjunker båten. Det allra säkraste sättet att försäkra sig om att dyvikan sitter på plats är att göra det själv. 

Backa ned trailern

När båten nu ligger osurrad på trailern gäller det att vara extra försiktig. Backa därför lugnt och fint med små rattrörelser. Det är mycket bättre att ångra och göra om än att backa och chansa. Det bästa är om du ber någon hålla uppsikt och styra dig rätt. Veva gärna ned rutan så att du hör om någon ropar till att något är på väg att gå snett. 

Stanna bilen då nedersta hjulbulten på trailern precis nått vattenytan. Då får du ett lagom avstånd till vattnet. Dessutom mår släpets hjullager inte bra av vara under vatten, speciellt om du sjösätter i saltvatten. När båten och trailern nått vattnet får du inte glömma att dra åt handbromsen innan du kliver ur bilen. Du vill ju inte sjösätta bilen.

Vinscha ut båten säkert

Det samlas mycket kraft i en vinsch och de flesta vinscharna har inte automatisk broms. Släpp därför aldrig vinschhandtaget! Tappar du taget så kommer vinschhandtaget snurra allt snabbare medan båten glider iväg utom din kontroll. Skulle du ändå tappa handtaget så försök inte fånga det igen. Många båtägare har tyvärr brutit fingrar på det sättet.

Vinscha ned båten långsamt, låt det ta tid och släpp inte ut båten hela vägen. När båtens akter ligger i vattnet men fortfarande sitter spänt fäst vid vinschen så gå ombord. Börja med att fälla ned motorn och kontrollera att allt fungerar. Först därefter kan du helt lossa vinschen från båten och flytta den till sin kajplats.

Läs gärna mer om vad som är bra att se över när båten väl ligger i sjön

5 viktiga tips när du sjösätter med trailer:

Facebook

Instagram