Sök på Svedea.se

Vita segel- och motorbåtar ligger förtöjda i hamn.

Köpa begagnad båt? Tänk på det här!

Är du på jakt efter en ny båt? Andrahandsmarknaden erbjuder ett stort utbud till ofta bra priser. Men att köpa begagnat kan vara svårt om man inte vet vad man ska titta och tänka på inför köpet. Så här kan du göra en lyckad affär!

Köpa båt av privatperson

Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Det kan verka självklart men tyvärr glöms det ofta bort. Be även om säljarens legitimation tillsammans med kvitto eller köpebrev på båten. När du köper av en privatperson styrs köpet av villkoren i köplagen. 

Köpa båt av båthandlare

Om du istället köper båten av en båthandlare är det konsumentköplagen som gäller, vilket ger extra trygghet för dig som köpare. 

Vad kostar båten?

Det är inte bara själva båten som kostar pengar. Du måste också räkna in kostnaderna för båtplats, sjösättning och upptagning, drivmedel, utrustning till båten, om du ska transportera båten till din hemmahamn med mera. Tänk igenom detta och vilken båtmodell som passar. Då ökar du chanserna för att affären blir både lyckad och mer långvarig. 

I vilket skick är båten?

En plastbåt kan i princip hålla hur länge som helst, till skillnad från en bil. Men hur kontrollerar man skicket på en båt? Du kan låta en oberoende besiktningsman gå igenom båten. På Båtbesiktningsmännens Riksförening hittar du auktoriserade besiktningsmän över hela Sverige. Vill du besiktiga båten på egen hand är det några saker du bör tänka på:

Teckna en bra försäkring

Med Svedeas båtförsäkring får du en tryggt skydd till ett riktigt bra pris. Skulle du till exempel tanka bränsle i vattentanken eller tappa mobilen i sjön, ersätts du av allriskförsäkringen som ingår när du tecknar XL eller XXL. Skriv in båtmodellen och ditt personnummer så ser du vad vår försäkring kostar just dig!

Se ditt pris på båtförsäkring

Ange dina uppgifter och börja räkna.

Facebook

Instagram