Sök på Svedea.se

En passare och en linjal ligger på ett sjökort

Hur väljer jag rätt sjökort?

Männniskan har navigerat på haven med hjälp av olika instrument sedan urminnes tider. Men vilka av dagens navigeringsalternativ fungerar bäst, vilka är för- och nackdelarna? Vi förklarar skillnaderna.

Papperskort

Det första svenska sjökortet kom ut redan 1951 i form av ett handritat kort i A3-storlek. Idag kan du köpa oerhört detaljerade sjökort över alla delar av den svenska kusten och skärgårdarna, som delar eller mer heltäckande.

Styrkor

Papperskort ger dig en svårslagbar översikt. De är lätta att förstå, väger ingenting och kräver inget fungerande batteri. Det är lika lätta att läsa av i kuling som i stiltje, vilken inte alltid är fallet med en mindre skärm med små knappar. Det digitala kan alltså inte helt ersätta det analoga, men heller inte tvärtom. Som kombination är det ett bra alternativ.

Svagheter

Ett papperskort täcker bara ett visst område. Ska du utanför det området måste du skaffa ytterligare ett eller flera kort osv vilket kostar pengar. Översiktskorten täcker större områden, men är i gengäld inte lika detaljerade.

Sjökortsplottrar

En plotter ritar upp en "plot", dvs ett streck i farkostens kölvatten på skärmen. Mer avancerade modeller kan rita direkt på ett elektroniskt sjökort. Tekniskt är många plottrar väldigt likartade, men ju större skärm desto lättare blir den att använda, speciellt i grövre sjö. Tänk bara på att en plottern har en eftersläpning och visar var man varit – inte var man är. Tittar du på skärmen i 10 sek i 30 knop har du färdats 150 meter utan uppsyn. Mycket kan hända på den tiden.

Styrkor

De flesta plottrar är mycket robusta och driftsäkra. De tål vatten och har tydliga och läsbara skärmar även i starkt solljus. De flesta modellerna styrs även av knappar, vilket gör det enklare när sekundmetrarna ökar på. Ofta kombineras en sjökortsplotter med t ex radar och ekolod i samma skärm, en så kallad multifunktionsdisplay.

Svagheter

Kom ihåg att en sjökortsplotter bara är ett hjälpmedel, inget exakt verktyg. Det kan finnas felkällor som inte upptäckts och därför ligger det slutliga ansvaret på dig att ifrågasätta plotterns position vid tveksamhet och ta egna referenser omkring dig. Ta gärna med dig ett papperssjökort som alternativ källa, även om plottern täcker området du befinner dig i. Detta gäller även om du använder mobil, platta eller laptop. En annan nackdel med många plottrar är att du ofta blir bunden till plotterns kartografileverantör. En Garminplotter accepterar till exempel bara Garmins egna ”BlueChart” och kan inte använda andra leverantörers sjökort.

Mobiltelefon

En mobil idag är i praktiken en liten dator med telefonfunktion och möjligheterna bara ökar, även inom navigation på sjö och hav. Skärmupplösningen är bra och litenheten gör den väldigt lätt att ha med sig.

Styrkor

Det finns en mängd olika navigationshjälpmedel att ladda ned på mobilen och den finns alltid med i bakfickan. Den är alltså väldigt lätt att alltid ha med sig när det behövs.

Svagheter

Ju större skärm desto lättare är det att se detaljer och navigera säkert. I vackert väder och stilla vatten fungerar mobilen utmärkt, men små knappar och liten skärm blir en större utmaning ombord på en studsande motorbåt eller i 18 sekundmeters nordanvind.

Surfplatta

För att navigera med surfplatta behöver man ladda ner en navigationsapplikation. Till applikationen skaffar man sedan digitala sjökort.

Styrkor

Surfplattor är både lätta och behändiga med stora skärmar, hög upplösning och bra färger. En fulladdad platta kan räcka upp till en dag på sjön.

Svagheter

Utan möjlighet att ladda ombord står blir man väldigt sårbar i känsliga vatten. Surfplattan är dessutom väldigt känslig mot vatten och dör direkt om den tappas överbord.

Bärbar dator

En bärbar dator har vi många redan idag, men den kan även köpas billigt begagnad. Har du en skyddad navigationsplats och ett överskott på ström så kan detta vara ett alternativ.

Styrkor

Skärmstorleken slår oftast surfplattans och via datorn kan du hämta kostnadsfria navigationsprogram på nätet, som t ex SeaClear. Med digitala sjökort som köps till samma kostnad som till apparna, har man ett bra navigationssystem. Med PC  går det att utnyttja program för både vektor- som rasterkort.

Svagheter

Som alla fristående, elektroniska enheter är datorn helt beroende av en strömkälla. Den är också känslig för vatten och kan vara lite otymplig med sin uppfällbara skärm.

LinkedIn
YouTube