Sök på Svedea.se

Glada människor i en båt med texten 'BÅTSTIPENDIET', stadssilhuett i bakgrunden och soliga moln ovanför

Stipendiet för kvinnor i båtlivet

På Svedea älskar vi livet på sjön och tycker att fler ska få chansen att uppleva hur roligt det är att köra båt. Genom Båtstipendiet ger vi varje år kvinnor chansen att lära sig mer med en kostnadsfri manövreringskurs.

På Svedea älskar vi livet på sjön och känslan av frihet ute på vågorna. Vi tycker därför att fler borde få chansen att uppleva hur roligt det är att köra båt. Vi vet däremot att båtlivet i dag till stor del är ojämställt och att kvinnor är tydligt underrepresenterade som skeppare. Därför startade vi Båtstipendiet – ett initiativ för att uppmuntra fler kvinnor att ta plats bakom rodret.

För dig som också vill uppleva friheten ute på vågorna

Sedan 2015 har vi varje år gett åtta kvinnor chansen att lära sig mer om att köra båt genom en kostnadsfri manövreringskurs. I år utökade vi Båtstipendiet med tre platser och gav elva kvinnor möjligheten att under en lärorik helg i Stockholms skärgård i maj bland annat öva på att framföra båten i hög fart, tilläggning och navigering tillsammans i en tillåtande och positiv grupp. Vid helgens slut fanns också möjlighet att ta NFB:s manöverintyg för högfartsbåt. Årets stipendiater syns nedan. Vi gör förstås en repris nästa år.

"Vilken skön känsla att vara ibland dessa powertjejer, nervositeten släpper, självförtroendet växer och man vågar ta för sig mer och lita på sig själv."

– Camilla Sydner Svensson, båtstipendiat 2018

Här kan du läsa hennes berättelse!

"Jag är fylld med så mycket energi efter den här helgen. Tack vare de grymma instruktörerna har jag lärt mig jättemycket på bara två dagar. De tog sig verkligen tid att låta alla lära sig hantera båtarna i sin egen takt och känna sig trygga bakom rodret. Och jag har skrattat massor med alla härliga tjejer under hela helgen!"

– Li Pettersson, båtstipendiat 2020

"En fantastisk kul upplevelse att tillsammans med andra båtintresserade tjejer, på ett tryggt och metodiskt sätt, lära sig att manövrera en höghastighetsbåt. Två dagar av spänning, kunskap, nya vänner, många skratt och ökat självförtroende vid rodret är några av sakerna jag tar med mig från denna välordnade kurs."

– Sofia Hovelius, båtstipendiat 2020

Kvinnor i röda overaller)

Vanliga frågor och svar

Vem kan ansöka till Båtstipendiet?

Båtstipendiet vänder sig till dig som identifierar dig som kvinna, är minst 18 år och vill lära dig att köra båt. Inga formella krav på förkunskap finns, men viss båt- och körvana samt kunskap om väjningsregler är bra att ha.

Behöver jag vara kund hos Svedea för att kunna ansöka?

Nej, du behöver inte vara kund hos Svedea för att ansöka om Båtstipendiet.

Kan jag skicka in en ansökan åt någon annan?

Nej, du kan bara ansöka om stipendiet åt dig själv.

Kan jag ansöka hur många gånger som helst?

Vi behandlar endast en ansökan per person.

Hur går Båtstipendiet till?

Utbildningen är praktisk och inriktad på att hantera och manövrera planande båt i både hög och låg fart. Den tar plats i Stockholm och pågår från lördag morgon till söndag eftermiddag.

Vad ingår i Båtstipendiet?

I Båtstipendiet ingår utbildning samt boende och mat under den helg som stipendiet genomförs. Vid helgens slut finns möjlighet att ta NFB:s manöverintyg för högfartsbåt. Kostnad för detta ingår också. Resor till och från utbildningen i Stockholm ingår däremot inte i stipendiet.

Hur utses båtstipendiaterna?

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av representanter från Svedea. Elva stipendiater utses baserat på lämnade motiveringar. Juryns beslut kan inte överklagas.

Krävs någon motprestation?

Genom att tacka ja till att utses som stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.

Varför gör Svedea detta?

På Svedea älskar vi livet på sjön och känslan av frihet ute på vågorna. Vi vet däremot att båtlivet i dag till stor del är ojämställt och att kvinnor är tydligt underrepresenterade som skeppare.

Var kan jag ta del av de fullständiga stipendiereglerna?

Reglerna för 2024 års ansökan till Båtstipendiet hittar du här.

Facebook

Instagram