Sök på Svedea.se

2020-04-22

Vårrusta båten – följ Svedeas sju steg

Tiden fram till midsommar sjösätts hundratusentals fritidsbåtar runt om i Sverige. Genom att vårrusta i sju steg minskar du risken att missa någon vital del på båten och kan känna dig tryggare under båtsäsongen.

Många båtägare försäkrar sig om att båten är i kördugligt skick inför säsongen genom att låta en verkstad serva den. Då vet man med säkerhet att oljan är bytt, bränsle- och kylsystem är kontrollerade och propellern rätt monterad. I annat fall är det viktigt att själv gå igenom båten systematiskt och inte hoppa över något steg.

– Som båtägare är man ivrig att snabbt få i båten när tiden är inne. Men att rusta båten ordentligt är nödvändigt för att minska risken att råka illa ut och få ut så mycket som möjligt av båtsäsongen. Är man ovan är det klokt att avsätta åtminstone två helger för att gå igenom de sju viktigaste stegen, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Svedeas sju steg för att vårrusta båten

  1. Säkra gasolen och kolla gummislangar och packningar
  2. Kontrollera att propellern är i gott skick och rätt monterad
  3. Inspektera genomföringar, slangar och slangklämmor
  4. Montera och kontrollera impellern, hjärtat i motorns kylsystem
  5. Kolla olja, bränsle och glykol
  6. Polera fribordet för att skydda gelcoaten från UV-strålar
  7. Skrapa och bottenmåla – påväxt drar ner farten, försämrar manöverförmågan och ökar bränsleförbrukningen

– Kom ihåg att montera dyvikan innan du sjösätter. Tejpa gärna fast den på ratten så glömmer du den inte. Testa också all el och att ankarspelet fungerar innan du sjösätter. Ett sista bra tips är att göra en årlig checklista som du uppdaterar varje år, så minskar du risken att glömma något viktigt. Och var försiktig så inte du eller någon annan klämmer sig vid sjösättningen, avrundar Göran Södergren.

Här kan du läsa mer  

För mer information kontakta:

Göran Södergren

produktchef båtförsäkring

08-790 03 11 goran.sodergren@svedea.se

Facebook

Instagram