Ligg tryggt i naturhamn

Att ligga i naturhamn under varma sommarkvällar kan skapa ljuva sommarminnen för lång tid framöver. Men det finns samtidigt några saker man bör tänka på vid dessa tillfällen för att skärgårdsoasen ska bli trevligare både för dig och omgivningen.

Titta på sjökorten

Är naturhamnen okänd ger sjökortet dig besked om djupförhållanden och ofta om bottentypen. Sd betyder sand, La står för lera och så vidare. Ta reda på vilket väder som är att vänta innan du lämnar hamnen. Lägger du dig nära en båtled kan du räkna med både buller och vågor.

Förankra båten rätt

Vill du ligga lugnt räcker inte med en dragg och en förtamp. Vid ankring måste du känna att ankaret har fått grepp innan du går vidare med förtöjningen. Ankarlinan bör vara tillräckligt lång, helst fem gånger djupet. Ligg helst fri från andra båtar och lägg alltid ut fendrar. Du vet inte om grannbåtar har samma säkra ankarfäste som du.

Säkra båten i naturhamn

Se till att du har en tamp redo när du hoppar i land, så du kan hålla i båten. När du sedan förtöjer båten ska du använda två tampar, en åt babord och en åt styrbord. Ta hem något på ankarlinan inför natten så kommer båten lite längre ut från stranden. Skaffa säkra fästen i land, ett klippblock eller ett stadigt träd. Förlita dig inte på en enda bergkil om det behövs, använd minst två.

Här kan du läsa mer om att ankra och förtöja.

Skulle du behöva vår hjälp finns vi alltid på 0771-160 190 eller svedea.se.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.