Resa utomlands med egen bil

Att resa utomlands med egen, svenskregistrerad bil är enkelt nuförtiden. Det finns dock några saker att tänka på. Förutom körkort gäller det att ha med sig del 1 av bilens registreringsbevis (blå delen), försäkringsbrev och skadeanmälningsblanketter. Förvara inte viktiga papper i bilen över natten och ta gärna kopior som förvaras separat från originalen.

Har du en leasingbil kan det krävas att du behöver ett bevis från leasinggivaren (ägaren) om att du har rätt att disponera bilen utomlands. Tänk på att bilförsäkringens och hemförsäkringens reseskydd ofta inte räcker mer än 45 dagar. Ska du vara borta längre kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.

Tänk dessutom på följande:

  • S-märke, om du inte har en registreringsskylt med EU-flaggan och SE-märkning.
  • Vid resa utanför EU/EES krävs internationellt körkort.
  • Vissa länder kräver att första hjälpen-utrustning ska finnas i bilen.
  • Reflexväst, brandsläckare, bogserlina, alkomätare, reservnyckel, extra glödlampor och två varningstrianglar är krav i många länder.
  • Miljödekal krävs i Frankrike, Italien och Tyskland.
  • Fylld reservdunk är förbjuden i Grekland och på färjor i Nederländerna. Får du bensinstopp på Autobahn får du böter.
  • Parkeringsskiva

Var även beredd på att många motorvägar och broar på kontinenten har vägtullar, som måste betalas vid passage. Om du passerar vissa vägtullar ofta, kan det vara en god idé att skaffa en dosa för kontaktlös betalning utan att behöva stanna.

Utanför EU/ESS kräver de flesta länder ett så kallat Grönt kort, som bevis att bilen har trafikförsäkring i hemlandet. Saknas ett sådant ska man teckna en trafikförsäkring vid inresa (även kallad gränsförsäkring).

Här kan du beställa Grönt kort och läsa mer om vad som är bra att tänka på när man bilar utomlands.