Sök på Svedea.se

Bila utomlands

Att resa utomlands med egen, svenskregistrerad bil är enkelt nuförtiden. Det finns dock några saker att tänka på. Vi hjälper dig att hålla koll på det viktigaste.

Resa utomlands med egen bil

Att resa utomlands med egen, svenskregistrerad bil är enkelt nuförtiden. Det finns dock några saker att tänka på. Förutom körkort gäller det att ha med sig del 1 av bilens registreringsbevis (blå delen), försäkringsbrev och skadeanmälningsblanketter. Förvara inte viktiga papper i bilen över natten och ta gärna kopior som förvaras separat från originalen.

Har du en leasingbil kan det krävas att du behöver ett bevis från leasinggivaren (ägaren) om att du har rätt att disponera bilen utomlands. Tänk på att bilförsäkringens och hemförsäkringens reseskydd ofta inte räcker mer än 45 dagar. Ska du vara borta längre kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.

Tänk även på följande:

Var även beredd på att många motorvägar och broar på kontinenten har vägtullar, som måste betalas vid passage. Om du passerar vissa vägtullar ofta, kan det vara en god idé att skaffa en dosa för kontaktlös betalning utan att behöva stanna.

Utanför EU/ESS kräver de flesta länder ett så kallat grönt kort, som bevis att bilen har trafikförsäkring i hemlandet. Saknas ett sådant ska man teckna en trafikförsäkring vid inresa (även kallad gränsförsäkring).

Mer om grönt kort

Hur fungerar det med försäkringen?

Innan du beger dig ut på internationella vägar är det viktigt att ha koll på försäkringen. Trafikförsäkringen gäller i alla länder inom EU. För hel- och halvförsäkring kan det skilja sig beroende på försäkringsbolag.

Mer om vår bilförsäkring utomlands

Lycka till och trevlig bilresa! 

När du tecknar bilförsäkring

Se till att ha rätt skydd längs vägen

Upptäck vår bilförsäkring

Facebook

Instagram