Sök på Svedea.se

Vägmärken vid slingrig landsväg i skogen

Rullgrus – en av hojåkarnas största fiender

Grus på vägen är något som skapar störst oro bland våra mc-kunder. Därför samarbetar vi med Detecht – en tjänst där du enkelt kan se och dela med dig av var rullgruset finns och som vid en olycka kontaktar SOS Alarm.

Under våren finns nästan alltid grus kvar efter vinterväghållningen och då måste man som mc-förare se upp lite extra. Från den 1 juni varje år ska gruset efter vinterväghållningen vara borta – det är väghållarens ansvar. Det innebär tyvärr inte att det alltid är grusfritt på våra asfaltbelagda vägar.

Utöver att skapa oro utgör skador till följd av rullgrusolyckor en stor kostnad inte bara för försäkringstagaren, utan även för försäkringsbolag och samhället i stort.

Vi på Svedea vill hjälpa till och uppmärksamma problemet med rullgrus. Grus ska vara borta inom max 48 timmar!

En kamp mot gruset

På Svedea för vi en kamp mot gruset på fler än ett sätt. Vi samarbetar bland annat med Sveriges MotorCyklister (SMC) för att uppnå en säkrare trafikmiljö för oss hojåkare.  

Med er hjälp dokumenterar och publicerar vi var väglaget kan förbättras i appen Detecht. Vi ser även till att du som försäkringstagare slipper betala självrisk vid eventuell skada till följd av rullgrusolycka.

Motorcykel och smartphone med olycksvarningsapp)

Detechts app visar vägar med rullgrus

I motorcykelappen Detecht kan du med några enkla knapptryck rapportera in en grusbelagd vägsträcka. Den visas då på en överskådlig karta. Lika enkelt kan du se andra inrapporterade grusvarningar längs din färdrutt och undvika farliga vägar. Det enda som krävs för att se och rapportera rullgrus är ett registrerat konto hos Detecht.

30 % rabatt för Svedeakunder

Har du din mc försäkrad hos Svedea får du Detechts premiumabonnemang med 30 % rabatt. Då även möjligheten att dela din position med nära och kära för att öka tryggheten när du är ute och kör ensam.

I premiumabonnemanget ingår också direktuppkoppling till SOS Alarm vid en olycka. Det ingår även bättre planering genom kurviga vägar och rundtursgenerator samt möjligheten att köra andra förares bästa rutter.

Kör säkert på din mc med Svedea och Detecht

Ingen självrisk vid rullgrusolyckor

Under perioden 1 juni–30 oktober ansvarar väghållare för att varna och ta hand om grusspill och sopa bort grus efter lagningar. För att man som hojåkare inte ska straffas mer än nödvändigt tar vi bort självrisken på vagnskademomentet för skador orsakade av grus på asfalt från och med 1 juni till och med 30 oktober.

Så här anmäler du en skada orsakad av rullgrus

Har du råkat ut för en skada där det funnits grus på asfalt gör du en skadeanmälan här. 

För att slippa betala självrisk måste skadan polisanmälas. Det gör du genom att ringa 114 14 eller på plats hos polisen. Det är bra om du tar bilder på platsen där gruset syns. Finns vittnen är rekommendationen att ta deras vittnesmål och kontaktuppgifter.

Anmäl löst grus till Trafikverket

För att få bort grus och få upp skyltar som varnar för farlig vägsträcka ska en anmälas göras till Trafikverket. Om det bör åtgärdas omgående ringer du 0771-921 921 – dygnet runt.

Pågående vägarbeten

Kolla gärna Trafikverkets trafikinformationskarta innan du ger dig ut på längre turer.

Mer om pågående vägarbeten hos Trafikverket

Vad kostar det att försäkra min mc?

Ditt personnummer

Facebook

Instagram