Öronskabb hos katt

Kliar sig katten på öronen och skakar på huvudet? Då kan det vara symtom på öronskabb, en vanlig orsak till öroninflammation. Misstänker du öronskabb ska du kontakta veterinär.

Vad är öronskabb?

Boven som ger uppkomst till öronskabb är ett kvalster som lever på vävnadsvätska i kattens öron. Öronskabb är ett litet spindeldjur som kan ge upphov till klåda av varierande styrka. Vissa katter drabbas hårt, andra får nästan inga symtom. Det är inte farligt men är smittsamt. Framför allt unga utekatter drabbas. Rävskabb är en släkting som främst drabbar hundar, men ibland även katter.

Symtom på öronskabb

Vanligast symtom på öronskabb är kraftig klåda i kattens öron. Ser du att katten skakar på huvudet och kliar sig intensivt är det troligt att den har fått skabb. Kliandet kan i sin tur ge upphov till rivmärken och sår runt öronen. Oftast bildas ett grynigt mörkbrunt eller svart sekret i öronen. Öronskabb måste behandlas, annars finns risk för öroninflammation.

Behandling av öronskabb

Misstänker du att katten har öronskabb finns flera preparat på apoteket. Men samtliga är receptbelagda, så diagnosen måste ställas av veterinär som även talar om hur du bäst behandlar din katt. Har du flera katter bör även de behandlas.

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.