Köpa katt – tänk på det här

Att skaffa katt är lite som att få en ny familjemedlem som är där för att stanna. Därför är det en del saker som du bör tänka på och förbereda, från att fundera över hur din vardag ser ut till hur du bor. Vi har samlat några nyttiga tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

 

Att välja kattras

Är du ute efter en raskatt eller blandraskatt/huskatt? Fördelen med en raskatt är att dess egenskaper avlats fram under många år. Uppfödaren väljer medvetet föräldrardjur man anser har de egenskaper som ska föras vidare. En raskatt kan också i många fall passa bättre som innekatt än vad en huskatt gör. Men statistiskt är huskatten friskare än många raskatter. Alla alternativ har alltså sina fördelar, men är inte speciella egenskaper eller ett visst utseende så viktigt kan en huskatt vara ett alternativ.

Att köpa kattunge

Det finns några saker du bör tänka på innan du köper en kattunge. Be t ex om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. Ungarna ska vara rena och fina, ha klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande. Be gärna att få se mamman och gärna pappan också om det är möjligt. Då ser du hur de ser ut och om de har ett bra temperament. När du ska hämta hem kattungen bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som ni bägge ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest och avmaskad. Uppfödaren bör också ge dig instruktioner om när nästa vaccination och avmaskning ska ske och tips om hur du ska sköta utfodringen den närmaste tiden efter hemkomsten.

Hur vill katten bo?

Hur du bor är en viktig faktor. Bor du väldigt trångt eller tillfälligt är det bättre att vänta med kattköpet. Katten behöver lite utrymme. Fundera också på om du kan släppa ut katten i området du bor i. Bor du nära stora trafikerade vägar ökar risken att katten blir påkörd. Bor du i lägenhet med balkong ska du näta in balkongen så katten inte kan falla och skada sig eller i värsta fall dö.

Hjälp med kattvakt

Hur mycket tid spenderar du hemma? Det är en av de viktigaste frågorna som du bör ställa dig. För även om katten inte är ett flockdjur, vill de inte spendera hela sina liv ensamma hemma. Det bästa är om du känner någon som kan komma hem till katten minst två gånger om dagen och ge den mat, vatten och sällskap. Annars kan ett kattpensionat vara ett alternativ.

Köp hem innan katten kommer

När katten äntligen flyttar in är det bra att ha rätt tillbehör och utrustning hemma. Här är en lista på de viktigaste sakerna du bör ha hemma.

  • Mat och vattenskålar – skaffa skålar som är lätta att diska och som håller över tid. Ställ inte vattenskålen intill matskålen utan en bit bort.
  • Transportbur – skaffa en bra och stadig bur du kan ha under hela kattens liv. Den fungerar väldigt bra även som viloplats. Vänj katten tidigt vid transportburen, så det blir lättare vid t ex veterinärbesök eller resor.
  • Halsband/sele och koppel – har du tänkt att ha en utekatt är det bra att ha ett halsband på katten. Välj då ett halsband med säkerhetsspänne eller med resår. Har du en innekatt, men vill ta med den ut ibland, så är sele och ett koppel bra. Vänj katten vid selen tidigt.
  • Vad äter katten? katter kan vara ganska kinkiga med vad de äter, men var inte rädd att prova dig fram. Byt bara fodret successivt. Katten kommer att visa vad den föredrar. Du kan även fråga uppfödaren eller tidigare ägaren vad katten ätit. Om det fodret fungerat bra för katten, kan du fortsätta med det.
  • Kattlåda – du behöver en kattlåda och tillbehör som kattsand/strö och en spade att städa ur lådan med. Städa ur lådan minst en gång per dag, katter går inte i smutsiga lådor.
  • Klösbräda – katter vill hålla klorna i trim och markera revir. Med en klösbräda slipper du få din inredning sönderriven. Klösträd där katten kan klösa, klättra och gå undan till är också uppskattat hos många katter.
  • Leksaker – se till att ha roliga aktiveringsleksaker i hemmet. Både för katten att busa med själv, men också så ni kan leka tillsammans.
  • Klotång – en del katter kan behöva hjälp att hålla klorna i trim.
  • Pälsvård – olika kattraser behöver olika mycket skötsel. Ta reda på vad din katt behöver för att hålla sin päls fin och välskött.

Försäkra katten

Så fort du fått hem din katt är det viktigt att skaffa en försäkring. Kostnaden kan skilja lite mellan olika försäkringsbolag, men är ändå betydligt billigare än ett veterinärbesök. Är din katt redan försäkrad är det bäst att du övertar den befintliga försäkringen. Är katten oavbrutet försäkrad är den nämligen skyddad för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det även då viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad.

Mer om kattförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.