Köpa katt – tänk på det här

Att skaffa katt är lite som att få en ny familjemedlem som är där för att stanna. Därför är det en del saker som du bör tänka på och förbereda. Vi har samlat några nyttiga tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

Att välja kattras

Att skaffa katt skaffa innebär en del olika val, vill du t ex ha en vanlig huskatt eller en raskatt? Fördelen med en raskatt är flera. De kan vara mer förutsägbara som kattraser i och med att de har egenskaper som ärvts över tid. Många passar också bra som innekatter, men generellt är huskatten faktiskt friskare. Båda valen har alltså fördelar, men är du bara ute efter en gullig katt så är nog huskatten lättast att börja med.

Att köpa kattunge

När du börjar titta runt på gulliga kattungar, glöm inte att titta på hur ungarna ser ut att må innan du väljer din favorit. Är kattungens päls och ögon fina, rör den sig naturligt och verkar pigg? När du sedan bestämt dig måste du kolla att kattungen blivit besiktigad av en veterinär, att den blivit vaccinerad mot kattpest och att den blivit avmaskad. Om inte måste du göra det själv, vilket kan bli dyrt. Det kanske inte heller alltid är gjort om du köper den privat, men en riktig uppfödare gör det och ger dig även ett köpkontrakt, information om tiden för nästa vaccination och ofta några mattips för den första tiden.

Hur kommer katten att bo?

Hur bor du idag? Vågar du släppa ut katten i området du där du bor eller lever du i ett tättrafikerat område? Har du lägenhet med balkong så bör du hängna in den med någon form av nät så katten inte hoppar eller faller ut av misstag och skadar sig. En katt tycker inte om att spendera dagarna helt ensam. Har du med andra ord långa arbetsdagar så är det bra om du kan ta hjälp av någon som kan ge se till katten och ge den mat och vatten när du är borta.

Köp hem innan katten kommer

Här är en lista på de viktigaste sakerna du bör ha när katten kommit hem till dig:

  • Mat och vattenskålar – Det är bra om skålarna är lätta att hålla rena och är tåliga. Ställ inte vattenskålen intill matskålen utan en bit bort.
  • Transportbur – en stadig bur kan du ha under hela kattens liv. Vänj katten tidigt vid transportburen så det blir lättare när ni behöver åka bort.
  • Halsband/sele och koppel – en utekatt så måste ha ett halsband med ditt telefonnummer. Vill du ta ut din innekatt på promenader så kan du använda en sele med koppel.
  • Vad äter katten? katter är ofta noga med vad de äter så du kan få prova dig fram. Katten kommer dock att visa vad den tycker om till slut.
  • Kattlåda – du behöver en kattlåda, kattsand och en spade att städa ur lådan minst en gång per dag.
  • Klösbräda – det är viktigt att katten får hålla sina klor i form. Med en klösbräda eller ett klösträd slipper du klösmärken på möblerna.
  • Leksaker – se till att ha leksaker hemma så katten kan leka ensam eller med dig.
  • Klotång – en del katter kan behöver man klippa klorna på och då använder du en klotång eller nagelslip.
  • Pälsvård – olika kattraser sköter sin päls olika mycket, men alla katter tycker om att hålla sin päls välskött. Där kan du hjälpa till.

Försäkra katten

Så fort du fått hem din katt är det viktigt att skaffa en försäkring. Kostnaden kan skilja lite mellan olika försäkringsbolag, men är ändå betydligt billigare än ett veterinärbesök. Är din katt redan försäkrad är det bäst att du övertar den befintliga försäkringen. Är katten oavbrutet försäkrad är den nämligen skyddad för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det även då viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad.

Vad kostar det att försäkra min katt

Kattras
Kattens födelsedatum
info_outline
Personnummer
Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.