Sök på Svedea.se

Vi ser en katts huvud i närbild

Det här ska katten inte äta

Precis som för hundar, finns det saker som kan vara farligt för katter att äta. Vissa ämnen kan orsaka diarréer och kräkningar och andra göra katten så sjuk att den avlider. Vi tipsar om vad din katt ska undvika och vad du ska göra om olyckan är framme.

Frukter, bär och grönsaker

Avokado innehåller ett ämne som är giftigt för katten och kan orsaka skador i både hjärta och mag-tarmkanal. Vindruvor, russin och korinter innehåller en giftig substans som kan leda till akut njursvikt. Även mycket små mängder kan vara livshotande.

Deg och alkohol

Katter ska självklart inte få i sig alkohol men det kan ändå hända i ett obevakat ögonblick. Kräkning och diarré är vanliga reaktioner men även muskler och andning kan påverkas. I värsta fall kan katten hamna i koma eller till och med dö. Detsamma gäller deg som kan jäsa och omvandlas till alkohol i kattens mage.

Giftalger och algblomning

Sjöar, hav och andra vattendrag som innehåller höga halter av toxiner från blågröna alger kan vara mycket giftigt för både katter och hundar.

Lökarter och växter

Olika lökarter som vanlig gul lök rödlök schalottenlök och vitlök kan vara farligt för din katt. Det har ingen betydelse om löken är tillagad eller rå och det räcker med mycket små mängder för att din katt ska bli lökförgiftad. Det gäller i högre grad lök i torkad form som är mer koncentrerat till exempel vitlökspulver. Även många växter i hemmet eller i trädgården kan vara giftiga. Här är ett urval som kan vara livsfarliga för din katt:

Choklad

Det är inte bara hundar som är känsliga för choklad, katter kan påverkas kraftigt. Ju högre kakaohalt i chokladen, desto farligare är den. Det är ämnet teobromin som påverkar hjärtat vilket i värsta fall kan leda till död.

Bittermandel

I bittermandel finns cyanid vilket är mycket giftigt. Om katten får i sig bittermandel kan det leda till syrebrist i hjärnan och död.

Mjölk, ost och andra mejeriprodukter

När kattungen har diat färdigt ska den inte dricka mjölk eller äta mejeriprodukter som innehåller laktos. Vad många inte känner till är att katter ofta är laktosintoleranta.

Tonfisk i burk

Fisk som är avsedd för katter är förstås bra föda för din katt. Men tonfisk på burk för människor innehåller för mycket salter för katter. Bortsett från matsmältningsproblem kan katten få inflammation i kroppsfettet vilket kan orsaka svåra smärtor.

Läkemedel

Låt aldrig läkemedel som smärtstillande medel med acetylsalicylsyra eller paracetamol ligga framme. Det är mycket giftigt för katten och kan vara livsfarligt.

Råttgift och glykol

Katter får sällan i sig råttgift, men är det en utekatt som fångar gnagare kan den få i sig giftet indirekt. Etylenglykol som ofta finns i spolarvätska är mycket giftigt och kan slå ut njurarna på katten. Inte heller glykolförgiftning är särskilt vanligt men en del katter tycker att det smakar sött. Förvara inte vätskor med etylenglykol så att katten kommer åt dem. Det gäller även spill under bilar på parkeringen.

Gör så här om katten fått i sig något giftigt

Om du vet eller misstänker att din katt fått i sig något giftigt bör du omedelbart kontakta veterinär. Undvik alltid att försöka framkalla kräkning eftersom det kan förvärra tillståndet hos katten.

Facebook

Instagram