Sök på Svedea.se

Öronskabb hos katt

Kliar sig katten på öronen och skakar på huvudet? Då kan det vara symtom på öronskabb vilket är en vanlig orsak till öroninflammation. Misstänker du öronskabb ska du kontakta veterinär.

Vad är öronskabb?

Orsaken till öronskabb är ett kvalster i kattens öron som kan ge upphov till klåda i olika grad. Vissa katter drabbas hårt, andra får nästan inga symtom. Det är inte farligt men är smittsamt. Framför allt unga utekatter drabbas. Rävskabb är en släkting som främst drabbar hundar, men ibland även katter.

Symtom på öronskabb

Vanliga symtom på öronskabb är en kraftig klåda i kattens öron. Ser du att katten skakar på huvudet och kliar sig mycket finns det en risk att den har fått skabb. Kliandet kan i sin tur ge upphov till rivmärken och sår runt öronen. Oftast bildas en grynig mörkbrun eller svart avsöndring i öronen. Öronskabb måste behandlas, annars finns risk för öroninflammation.

Behandling av öronskabb

Misstänker du att katten har öronskabb finns flera preparat på apoteket. Alla är dock receptbelagda så diagnosen måste ställas av veterinär som även talar om hur du bäst behandlar din katt. Har du flera katter bör även de behandlas.

Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i djurförsäkringen. FirstVet erbjuder råd, behandling eller remiss via video i mobil, surfplatta eller dator.

Facebook

Instagram