Sök på Svedea.se

Kattunge leker med julgranskula

Julfaror för katten

Runt jul och nyår samlas de flesta kring gran och julbord för att fira och umgås. Men det finns en del saker som ingår i julfirandet som katter inte bör få i sig. Läs här om vad din katt inte bör leka med eller tugga på i väntan på tomten.

Katter och julblommor

Många av de julblommor vi köper under jultiden är faktiskt giftiga eller har växtsafter som irriterar. Tycker din katt om att smaka på växter bör du alltså vara försiktig och ställa blommorna där katten inte kommer åt. Här är exempel på giftiga julblommor – där hela växten är giftig om inget annat nämns.

Andra blommor som kan orsaka skada är idegran, änglatrumpet, hortensia, oleander, korallbär, azalea, cyklamen och järnek.

Se även lista på kattvänliga växter

Katter och levande ljus

Levande ljuslågor rör som bekant på sig och kan därför verka spännande för många katter. Får de alltså tillfälle att jaga ljuslågan med tassarna kan ljuset välta och katten kan dessutom bränna sig. Ställ alltså även de levande ljusen så katten inte kommer åt dem lätt. Det kan också vara klokt att välja batteridrivna ljus på ställen där katten kommer åt.

Katter och julklappar

Många är vi som slår in våra klappar med glittrande presentsnören och annat julglitter. Sådant älskar katter och saker de älskar vill de leka med och tugga på. Men om katten sväljer ett paketsnöre kan det leda till stora problem, i och med att det inte alltid kommer ut den vanliga vägen. Snöret kan fastna under tungan och i värsta fall knöla ihop och skära sönder tarmarna, vilket kan bli en fråga om liv eller död. Har din katt svalt någon form av snöre så gör du alltså bäst i att genast kontakta din veterinär för ett akut besök. Då hjälper de katten att bli av med snöret innan de hinner ställa till med allvarlig skada.

För att förhindra allt detta bör du alltså att ha koll på om din katt visar intresse för klapparna och i så fall lägga dem på ett säkrare ställe. Ett alternativ är att slå in julklapparna med pappersnöre och andra ofarliga utsmyckningar istället.

Katter och julgranar

En gran fylld av glitter, färgglada kulor och garntomtar kan bli en oemotståndlig lockelse för många katter. De vill ju leka med och känna på allt färgglatt som hänger och dinglar fritt. Det är alltså viktigt att granen är säkert förankrat i julgransfoten så den inte välter om katten börjar klättra. Mycket julgranspynt är dessutom farligt för katten att få i sig, så välj helst julgranskulor i plast och prydnader som katten inte kan tugga på och få i sig. Det julpynt du är mest rädd om bör du även hänga högst upp.

Vattnet i julgransfoten är generellt svårt att komma åt för en katt, men de tycker samtidigt om att dricka från andra ställen än sin vattenskål. Se därför till att bara fylla foten med rent vatten och undvik alla former av gödningsmedel eller andra medel som katter inte bör få i sig.

Katter och choklad

Katter tål inte choklad alls och får dom i sig det så kan det innebära ett akut veterinärbesök. Det är teobrominet i chokladen som kan förgifta katten och symptomen, om det inträffat, kommer generellt efter ca 4-24 timmar i form av kräkningar, riklig salivering, törst, inkontinens, buksmärtor skakighet, rastlöshet, och hjärtklappning.

Katter och julmat

Julskinka, lax, sill och Janssons frestelse är givna ingredienser på många julbord, men samtidigt maträtter din katt inte bör få i sig. De är alla feta och salta rätter som kan ge en katten diarré. Mycket salt kan även vara farligt för katten att få i sig.

Katter och julbak

Alla degar som jäser innehåller alkohol. Får en katt då i sig ojäst deg kan det utvecklas alkohol och gas i magen som kan innebära magknip, en eventuell lätt berusning och påverkan på levern.

Katter, nötter och russin

För många av oss har glöggen given plats under julhelgen, men var försiktig med glöggtillbehören. Russin innehåller nämligen ämnen som kan förgifta katten och hasselnötter och mandlar kan fastna i kattens tarm och orsaka stora problem.

Mer om vad katter inte bör äta

Katter och glykol

När termometern står på minus använder vi mer glykol i våra bilar. Då är det väldigt viktigt att inte spilla och torka upp efter sig. Glykol är nämligen sött, vilket lockar katter, men är samtidigt livsfarligt även i små mängder. Det räcker med att katten får glykol på pälsen. Då får den i sig vätskan när den slickar sin päls. Skulle det värsta ändå inträffa så bör du omedelbart uppsöka en veterinär. Annars är risken stor att den avlider pga njursvikt.

Vi förstår om dessa exempel kan utmåla en situation där din katt omges av ständig fara. Så är det naturligtvis inte. Vi vill bara hjälpa dig till ett tryggare djurägarskap så att du kan njuta av din passion i livet. Allt där hemma är dessutom inte farligt för katten, så se bara till att ha lite kontroll på saker och ting under julen så kan du slappna av och ägna tiden åt din katt – och julfirandet!

Mer om hur du kan aktivera din katt inomhus

Facebook

Instagram