Sök på Svedea.se

Farliga och giftiga växter för katten

De flesta katter tycker om att tugga på det gröna, även om de föredrar gräs framför växter och blommor. Ibland kan en katt få smak för en speciell växt och måste vänjas av med att äta den. Här ger vi en komplett guide över vad din katt bör undvika, och vad du behöver göra om olyckan är framme.

Giftiga växter och blommor för katter

Som ny kattägare kan det vara extra viktigt att lära sig om giftiga växter och blommor. Speciellt om man skaffat sig en liten nyfiken kattunge som gärna upptäcker världen med sin mun. Många vanliga växter har en irriterande växtsaft som kan orsaka irritation i magen.

En bra idé är därför att förbereda sitt hem redan innan man tar hem sin nya vän. Ta bort och byt ut alla växter som är giftiga för katter ­– gå igenom dina krukväxter och snittblommor, samt ta en titt i trädgårdens rabatt om du har en sådan. Se till att katten inte kan nå några växter som är potentiellt farliga.

Lyckligtvis förekommer inte förgiftningar särskilt ofta, eftersom katter är ytterst försiktiga med vad de äter och har lätt att kräkas om de ätit någon olämpligt. Men bland de vanligaste förgiftningsfallen som katter råkar utför är liljeväxter i hemmet.

Växter som tillhör släktet liljor och dagliljor är extremt farliga och giftiga för katter, både som snittblommor, krukväxter eller som planterade i trädgårdens rabatt. I vissa fall räcker det med att små mängder pollen från blomman fastnar i kattens päls när den går förbi, och senare sväljs när katten tvättar sig för att leda till akut njursvikt.

En katt kan få i sig gift på fler än ett sätt, ibland oavsiktligt genom att äta av växter som behandlats med insektsmedel eller via giftigt pollen i pälsen. Ibland behöver det inte ens vara själva växten som är problemet, utan bevattningen. Vatten som ligger i krukfat eller vas kan drickas av katten och ge förgiftningssymptom.

Väldigt giftiga växter

Listan på giftiga växter är lång och innehåller många vanliga arter, här är några att undvika:

Här hittar du en komplett lista med alla giftiga växter.

Lista på mindre giftiga växter för katter

Dessa växter är mindre farliga för katter, men bra att undvika på grund av de ändå kan orsaka förgiftning:

Tecken på att din katt blivit förgiftad

Det finns många tecken på att en katt blivit förgiftad och de varierar beroende på giftet, mängden och hur katten fick det i sig. Om det svaldes, inandades eller genom direkt hudkontakt.

Har katten blivit förgiftad så är det njurar, levern och hjärtat som skadas. Vid svårare fall kan det bli så illa att katten inte överlever.

De vanligaste tecknen på förgiftning hos katter är kräkningar och diarré.

Dessa symptom syns ofta inom några timmar:

Tänk på! Om olyckan är framme och du misstänker att din katt ätit av en giftig växt eller visar symtom på förgiftning, kontakta en veterinär omedelbart för råd. Tänk på att tiden är avgörande i dessa fall. Vissa förgiftningar ger symptom först efter en tid och då kan det vara för sent.

Försök ta reda på vad katten har ätit av. Om du vet vilken växt det handlar om, berätta för veterinären. Om du inte vet eller är osäker, fotografera växten så kan veterinären snabbare och enklare hjälpa din katt att tillfriskna.

Växter som går bra att ha i hemmet

Byt ut och ta bort det som är giftigt. Det finns gott om vackra och ofarliga växter och blommor att pryda ditt hem med. Ett tips är att odla eget kattgräs inne eller ute på balkongen. Då finns dessutom chansen att du blir omåttlig populär där hemma!

Lycka till och passa gärna på att lära dig mer om ofarliga växter för din katt!

Facebook

Instagram