Sök på Svedea.se

Hund med en pinne

Hundar och höstfaror

Höstens vackra färgskiftningar får oss alla att vilja ta med hunden ut på höstpromenader – det finns ju så mycket att upptäcka! Men vissa saker är inte så bra för hunden att sätta nosen eller tänderna i. Därför har vi samlat lite tips på saker din hund bör undvika.

Svampar

De flesta av oss har en grov uppfattning om vilka svampar som är ätliga eller inte, men det har inte hunden. Försök alltså hålla den borta från arter du inte själv inte känner igen och tänk på att svampar även växer i dikeskanter och i din egen trädgård. En del svampsorter kan nämligen vara direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Misstänker att din hund ätit giftig svamp måste du ta den till veterinär så fort du kan. Ta helst bilder av svampen där den växer och ta med den sort du tror att hunden fått i sig. Då kan veterinären identifiera svampen och ge rätt behandling. Tänk på att även svampar som räknas som matsvamp för oss människor inte alltid är så bra för hundmagar.

Mer om hundar och svampförgiftning

Ekollon

Hösten är även ekollonens tid, vilket du bör tänka på som hundägare. Ekollon innehåller nämligen tannin som är frätande och kan bl a orsaka mag- och tarminflammation och skada hundens njurar och lever. Se därför till att hålla hunden kopplad om du ser att markerna är täckta av ekollon.

Höstmörker

När mörkret faller på hösten ökar antalet trafik- och tågskador med hundar inblandade. Det beror sannolikt på att det blir mörkare och hundarna syns för dåligt, men även på grund av jaktsäsongen. Du kanske ser trafiken på vägarna, men det är inte lika självklart att trafikanterna ser dig och din hund. Glöm alltså inte att sätta på reflexer på din hund men också på dig själv när ni är ute.

Kakaoflis

Kakaoflisen, eller kakaobark, är ett marktäckningsmaterial för trädgårdar och rabatter som används för att behålla markfukten. Men den kan samtidigt vara livsfarlig för hundar så var vaksam om din hund är i närheten av materialet.

Vildsvin

Antalet vildsvin i Sverige har ökat dramatiskt under flera års tid och det innebär att vi oftare riskerar oönskade möten med dem i naturen – och att antalet hundar som skadas av dem ökat. Jakthundar löper av naturliga skäl högst risk, men är ni på skogspromenad och hamnar på fel ställe så kan även sällskapshundar råka illa ut.

Fästingar

Många associerar fästingar till vår och sommar, men faktum är att de finns kvar långt in på hösten. Därför är det bra om du ger hunden fästingmedel så det skyddar fram till oktober, eller tills temperaturen sjunkit under fem grader plus. 

Mer om hur du skyddar hunden mot fästingar

Kennelhosta

Många valpar vaccineras idag mot kennelhosta, men vaccineringen är inte heltäckande och sjukdomen är vanligt förekommande under hösten. Var alltså extra uppmärksam på symtom under hösten och undvik kontakt med andra hundar och du misstänker att din hund smittats. 

Mer om kennelhosta

Glykol

Av naturliga skäl används glykol i bilar mer under höst och vinter och då ökar också riskerna för hundar. Glykolfläckar på marken som en hund slickar i kan innebära direkt livsfara. Glykol har nämligen en söt smak som lockar djuren. Har du spillt så se därför till att torka upp ordentligt. Är du hundägare så håll hunden borta från våta fläckar vid t ex parkeringsplatser eller i garage.

Facebook

Instagram