Sök på Svedea.se

Hund som ligger i en soffa

Kennelhosta

Förkylningstiderna är här och för våra fyrbenta vänner kan virus och bakterier leda till kennelhosta. Här tipsar vi om vad du kan göra om din hund har oturen att drabbas!

Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika virusinfektioner som drabbar hundens luftvägar. Även vissa bakterier kan bidra till sjukdomen. På grund av att hunden får ett nedsatt immunförsvar kan den även drabbas av sekundära, bakteriella infektioner.

Symtom – så ser du om din hund har kennelhosta

Symtomen är framför allt ihållande hosta och nysningar. Hostattackerna kan variera från milda till mycket kraftiga och kan ibland framkalla kväljning eller kräkning. Man kan uppleva det som att hunden har satt något i halsen som den försöker få upp. Hunden får även ett klart sekret från näsborrarna. Hostan kan pågå i upp till 6 veckor men vanligtvis avtar den efter 1-2 veckor. I regel är hunden pigg och har normal aptit men feber kan förekomma.

Smittar kennelhosta människor?

Kennelhosta smittar lätt mellan hundar, speciellt på platser där hundar befinner sig tillsammans, till exempel hundutställningar och hunddagis. Drabbas din hund av kennelhosta ska den alltså undvika att träffa andra hundar.

Människor kan inte drabbas av kennelhosta, men smittan kan även föras vidare genom förorenade matskålar eller händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund. 

Hjälper vaccination mot kennelhosta?

Det går att vaccinera mot kennelhosta. Men hunden kan få kennelhosta trots vaccin eftersom kennelhosta är en komplex sjukdom med olika virus och bakterier. En vaccinerad hund kan dock klara sig helt från att bli sjuk eller bara bli lindrigt sjuk och tillfriskna snabbt.

Mer om vaccination

Valpar, unghundar och äldre hundar löper störst risk

Kennelhosta kan kompliceras av att infektionen sprider sig och orsakar lunginflammation. Unga hundar och riktigt små valpar är känsligast och kan till och med dö. Äldre hundar löper också större risk att drabbas av komplikationer, speciellt om de har andra kroniska sjukdomar, som hjärtfel.

Så gör du om din hund får kennelhosta

Kostnadsfri veterinär för dig som kund

Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i försäkringen. 

Vad kostar det att försäkra min hund?

Hundens födelsedatum

Facebook

Instagram