Sök på Svedea.se

Jack Russell terrier i säkerhetsväst springer på snöig väg

Hundar och reflexer

Ju mörkare kvällarna blir desto sämre ser och syns du och din hund. Du ser bilarna som kommer, men det ser inte alltid dig. Därför är det väldigt viktigt att du och din hund syns i höst- och vintermörkret – och det enklaste sättet är att använda reflexer.

Reflexer kan rädda liv

Har ni rätt reflexer kan bilister se dig och din hund på drygt 100 meters håll. Utan reflexer syns ni först på ca 20 meters avstånd. Det är en skillnad som kan vara helt avgörande. Det finns dessutom många olika typer av reflexer att välja som hjälper er att synas när det behövs som mest:

Reflex eller lampa till hunden?

Båda alternativen har sina styrkor och svagheter. En reflex syns alltid så fort den träffas av en strålkastare och en lampa syns på ett par hundra meters avstånd. Men bilens strålkastare är starkare än lampans ljus och därför är det inte säkert att bilisterna ser lampljuset. Andra fotgängare ser i sin tur inte reflexerna lika bra så en kombination av båda är den bästa.

Reflexer slits ut

Få tänker kanske på att reflexer är färskvara som i många fall bara håller en säsong. De slits ju av väder och vind och ligger kanske och skaver mot annan hundutrustning i en låda. Kolla därför att de fungerar bra genom att jämföra hundens reflexer med en ny. Lys på dem samtidigt med en lampa på ett par meters avstånd. Ser du en skillnad är det dags att byta.

Reflextips för hunden

Facebook

Instagram