Ibland används begreppet vinstskatt för att referera till skatt på vinst, oavsett om det gäller ett företag eller en privatperson. Det rätta begreppet för aktiebolag är däremot bolagsskatt. Det är en skatt som aktiebolag ska betala på den vinst de genererar under ett räkenskapsår.
I Sverige är bolagsskatten en fast procentuell andel av företagets beskattningsbara resultat, vilket innebär att den beräknas utifrån företagets totala intäkter minus avdragsgilla kostnader.
Bolagsskatten är viktig eftersom den kan påverka företagets likviditet och investeringsförmåga, men den bidrar även till att finansiera olika samhällsfunktioner.
För småföretag är det extra viktigt att kunna hantera sin bolagsskatt rätt, eftersom en felaktig beräkning eller bristande skatteplanering kan leda till oförutsedda kostnader eller till och med påföljder från Skatteverket.
I Sverige är bolagsskattesatsen för närvarande 20,6 procent. Samma procentsats gäller för alla aktiebolag, oavsett storlek eller bransch. Skatten betalas på företagets beskattningsbara inkomst, det vill säga vinsten efter att alla avdragsgilla kostnader har dragits av.
Aktiebolag kan även välja att återinvestera viss vinst i verksamheten. Det kan vara ett bra sätt att minska den totala skattebördan på kort sikt och samtidigt bidra till långsiktig tillväxt och värdeökning i bolaget.
För att förstå hur bolagsskatten fungerar måste man känna till begreppen räkenskapsår och deklaration.
Räkenskapsåret är den period under vilken ett företag redovisar sina intäkter och kostnader, vanligtvis tolv månader. Aktiebolag betalar in preliminär skatt varje månad baserat på en uppskattning av årets vinst. Skatteverket fastställer ett belopp för preliminärskatt baserat på föregående års inkomstdeklaration eller justerade uppskattningar från företaget.
Efter räkenskapsårets slut måste företaget lämna in en bolagsdeklaration till Skatteverket som redovisar vinsten och beräknar hur mycket skatt som ska betalas. Varje år görs då en slutlig beräkning av bolagsskatten baserat på det faktiska resultatet för räkenskapsåret. Om den preliminära skatten som har betalats in är högre än den slutligt beräknade skatten får bolaget en återbetalning. Om den är lägre måste bolaget betala in skillnaden.
Du som driver enskild verksamhet betalar inkomstskatt på den vinst verksamheten gör. Inkomstskatten beräknas på företagets överskott, alltså vinst efter avdrag, och redovisas som personlig inkomst i inkomstdeklarationen.
Med egen firma kan du välja att betala inkomstskatt på vinsten direkt eller sätta av en del av den i en expansionsfond. Det ger möjlighet till skatteuppskov och är ett verktyg för att hantera stora investeringar och tillväxt. Först när pengarna i fonden används eller när en viss tid har förflutit betalar du expansionsfondsskatt. Precis som bolagsskatten ligger expansionsfondsskatten på 20,6 procent.
En viktig del av bolagsskatten är möjligheten att göra avdrag för vissa kostnader. Det kan inkludera allt från löner till anställda, inköp av material och utrustning, hyra av lokaler och andra driftskostnader.
Genom att göra avdrag kan ditt aktiebolag minska den beskattningsbara vinsten och därmed även bolagsskatten.
Det är däremot viktigt att ha koll på vilka kostnader som är avdragsgilla och vilka som inte är det för att undvika problem vid en eventuell skatterevision.
Läs mer om avdrag för företagSom småföretagare kan du ställas inför flera utmaningar när det gäller bolagsskatt. Här är några av de vanligaste och hur du kan hantera dem:
En av de största utmaningarna för småföretag är att hantera sin likviditet, det vill säga tillgången till likvida medel, och särskilt när skatterna ska betalas.
Bolagsskatten betalas som sagt ofta i form av preliminärskatt under året. Preliminärskatten baseras på en uppskattning av årets vinst. Om företagets faktiska vinst visar sig vara högre än uppskattningen kan det innebära en större slutskattebetalning senare, vilket kan påverka företagets kassaflöde. För att undvika detta är det viktigt att regelbundet granska och justera den preliminära skatten under året så att den stämmer överens med företagets faktiska resultat.
Att ta fram en enkel likviditetsbudget är också bra.
En effektiv skatteplanering är nyckeln till att underlätta ditt företags skattesituation. Det kan innebära att tidigt identifiera och utnyttja avdragsmöjligheter, planera större investeringar och inköp vid rätt tidpunkt och se över företagets struktur för att säkerställa att den är skattemässigt effektiv.
Det kan vara klokt att vända sig till en revisor eller skatterådgivare som kan hjälpa till med skatteplaneringen, särskilt om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga.
Här är några praktiska tips som kan hjälpa dig som småföretagare att hantera verksamhetens bolagsskatt mer effektivt:
En välordnad bokföring är grunden för att kunna hantera bolagsskatten rätt. Se till att alla intäkter och kostnader är rätt registrerade och att du har alla nödvändiga kvitton och dokumentation i ordning. Det underlättar inte bara deklarationen utan kan också vara avgörande om Skatteverket skulle besluta sig för att genomföra en revision.
Du kan såklart välja om du själv vill sköta bokföringen eller om du vill ta hjälp. Här kan du läsa mer om redovisning för företag.
Det är som sagt viktigt att regelbundet granska och justera den preliminära skatten under året. Det hjälper dig att undvika överraskningar när det är dags för slutlig skatteinbetalning och minskar risken för likviditetsproblem.
Planera dina investeringar och större inköp noggrant. Om du till exempel planerar att köpa ny utrustning till ditt företag kan det vara bra att göra det under ett år då du har högre vinst. Då maximerar du dina avdrag och minskar därmed den beskattningsbara vinsten.
Om du känner dig osäker på hur du ska hantera företagets bolagsskatt ska du söka professionell hjälp. En revisor eller skatterådgivare kan ge dig viktig vägledning och säkerställa att du följer alla regler och bestämmelser, samtidigt som de hjälper dig att göra det bästa av din skattesituation.
Aktiebolag, enskilda näringsidkare och företagare som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag betalar även F-skatt (företagsskatt) och i många fall moms.
F-skatt är ett system i Sverige där företagare själva betalar in sina preliminära skatter och sociala avgifter direkt till Skatteverket. Det finns också något som kallas för FA-skatt.
En annan skatt som är bra att ha koll på är engångsskatt – skatt som betalas på engångsbelopp.