Engångsskatt är en speciell typ av skatt som tas ut på inkomster eller utbetalningar som inte är återkommande utan sker en gång eller väldigt sällan. Skatten utgörs av ett engångsbelopp och är vanlig när det gäller vissa provisioner och arvoden, ersättning som bonus eller andra extra inkomster som inte utgör en del av den regelbundna lönen.
För småföretagare kan engångsskatt också bli aktuellt i samband med olika typer av utbetalningar till anställda eller till dig själv, som till exempel semesterersättning eller avgångsvederlag.
Engångsskatten beräknas precis som vanlig inkomstskatt på en skattesats. Det är en procentsats som bestämmer hur stor del av det skattepliktiga beloppet som ska betalas i skatt. Vanligtvis räknas skatt på engångsbelopp på en högre skattesats än den vanliga inkomstskatten, eftersom den omfattar hela den inkomst som beskattas vid ett och samma tillfälle.
Skatteverket har riktlinjer och engångsskattetabeller som anger vilken skattesats som ska tillämpas och den kan variera beroende på individens totala årsinkomst.
För en anställd vars sammanlagda årsinkomst inte överstiger ett visst belopp kan engångsbeloppet vara lägre, medan den för högre inkomster kan uppgå till en betydligt högre procentsats. Det är därför viktigt att du som småföretagare har koll på hur mycket engångsskatt som ska dras vid olika typer av utbetalningar, så att rätt belopp redovisas och betalas in.
Som småföretagare har du flera skattefrågor att hantera och engångsskatt kan vara en av dem om du betalar ut extra lön till dig själv eller dina anställda.
Här är några exempel när engångsskatt kan bli aktuellt:
Några praktiska tips för att göra det enklare att hantera engångsskatt i ditt småföretag är:
Använder du ett lönesystem för att administrera löner och andra utbetalningar? Se till att systemet är inställt för att automatiskt hantera engångsskatt när sådana utbetalningar sker. Det kan minska risken för fel och spara tid.
Skatteregler och riktlinjer kan förändras så det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller. Följ därför relevanta nyheter hos bland annat Skatteverket.
Om du har anställda som får engångsutbetalningar bör du vara beredd att förklara varför engångsskatten är högre än den vanliga inkomstskatten och hur den beräknas. Då kan ni undvika missförstånd och behålla den goda stämningen.
Engångsutbetalningar kan påverka företagets likviditet, särskilt om det handlar om större belopp. Se till att du har en plan för hur dessa utbetalningar ska finansieras och att företaget har täckning för både själva utbetalningarna och den skatt som måste betalas in. Här kan du läsa mer om likviditetsbudget.
Normalt görs ett skatteavdrag när engångsbeloppet betalas ut, och skattesatserna som används baseras på aktuella skatteregler och den anställdes lön.
Om ersättningen skulle ha omfattats av en högre eller lägre skattesats vid den tidpunkten då den borde ha betalats ut kan en retroaktiv skattejustering göras.
Det är viktigt att förstå hur engångsskatten ska hanteras och att planera för den i din verksamhet. Här är några saker att överväga: