Vad ska jag göra om jag krockar?

En bilolycka är en dramatisk situation och ditt agerande på olycksplatsen kan göra stor skillnad. Här går vi igenom hur man bör agera när man har krockat med bilen och varför det lönar sig att teckna en bra försäkring.

 

Checklista på olycksplatsen

Efter en bilolycka med flera inblandade bör du gå igenom följande åtgärder:

  1. Ring 112 – Börja med att slå larm, så att hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Om det är en mindre olycka utan skadade bör du istället ringa polisen på 114 14 eller anmäla olyckan på närmaste polisstation.
  2. Ge första hjälpen – Kolla om det finns några skadade. Tänk ABC, andning, blödning, chock. För skadade åt sidan. Sätt ut varningstrianglar.
  3. Dokumentera olyckan – Ta kort på skadorna på alla inblandade bilar. Fota alla registreringsskyltar och dokumentera hela olycksplatsen. Rita en skiss över vad som hände och skriv ner dina upplevelser.
  4. Ta kontaktuppgifter – Se till att du vet vilka alla inblandade är: namn, adress, telefon, mejl, körkortsnummer, försäkringsbolag, chassinummer. Samla även in kontaktuppgifter till alla som såg olyckan. De kan hjälpa polis och försäkringsbolag att ta reda på vad som hände.
  5. Kontakta försäkringsbolaget – När situationen på olyckplatsen är avklarad bör du ringa ditt försäkringsbolag så hjälper de dig att hantera formaliteterna.

Vem betalar vid en bilolycka?

Vem som betalar skadorna efter en bilolycka beror på vem som orsakade olyckan, vem som är ”vållande”. Det är den vållande personens trafikförsäkring som kommer att belastas. Om du orsakade olyckan är det din försäkring som ska ersätta skadorna för övriga inblandade. Ibland är det svårt att avgöra vems fel olyckan var. Om det inte går att avgöra, eller om det som hände helt enkelt var bådas fel, kommer båda förarnas försäkringsbolag att dela på kostnaden.

Innan någon ersättning kan betalas ut måste någon skicka in ett skadeståndskrav. Om du vill ha ersättning för en olycka som någon annan har orsakat, kräver du skadestånd antingen direkt från den personens försäkringsbolag eller via ditt eget försäkringsbolag.

Vad täcker bilförsäkringen om du krockar med bilen?

Vad bilförsäkringen täcker efter en bilolycka beror på vad som hände och vilken typ av försäkring du har. När två eller fler bilar än inblandade i en bilolycka är det den vållande förarens trafikförsäkring som träder in. Att ha en trafikförsäkring är obligatoriskt för alla bilägare.

Om du råkar ut för en bilolycka på egen hand, en singelolycka, gäller inte din trafikförsäkring. Då är det istället vagnskadeförsäkringen som gäller. Den ingår i helförsäkringen. Här kan du läsa mer om vagnskadeförsäkringen.

 

Här kan du se vad en helförsäkring kostar dig! 


Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om bilförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.