Vad ska jag göra om jag krockar?

En bilolycka är en dramatisk situation och hur du agerar på olycksplatsen kan göra stor skillnad. Här går vi igenom hur man bör göra när man har krockat med bilen och varför det lönar sig att teckna en bra försäkring.

Vad ska jag göra om jag krockar?

Checklista på olycksplatsen

Efter en bilolycka med flera inblandade bör du gå igenom följande åtgärder:

  • Är olyckan allvarlig? Börja med att ringa 112 så hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Vid en mindre olycka utan skadade räcker det med att du och den andra föraren byter kontakt- och försäkringsinformation. Skulle du känna att polisen behövs för att assistera så ringer du 114 14.
  • Se till att de skadade är varma, men flytta dem inte då det kan förvärra skador. Tänk LABC – Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Chock eller cirkulationssvikt. Sätt ut varningstrianglar.
  • Dokumentera olyckan, gärna med din mobiltelefon om den är med. Fotografera bilarnas position, registreringsskyltar och hur skadeplatsen ser ut.
  • Ta kontaktuppgifter och se till att du vet vilka alla inblandade är: namn, adress, telefon, mejl, försäkringsbolag och registreringsnummer. Samla även in kontaktuppgifter till alla som såg olyckan. De kan hjälpa polis och försäkringsbolag att ta reda på vad som hände.
  • Kontakta försäkringsbolaget. När situationen på olycksplatsen är under kontroll bör du göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Enklast gör du det via försäkringsbolagets hemsida. Vid kollisioner kräver en majoritet av dem en skriftlig anmälan.

Vem betalar vid en bilolycka?

Vem som betalar skadorna efter en bilolycka beror på vem som orsakade olyckan, vem som är ”vållande”. Det är nämligen den vållande personens trafikförsäkring som kommer att belastas. Om du orsakade olyckan är det din försäkring som ska ersätta skadorna för övriga inblandade. I första hand tar du alltid kontakt med ditt eget bolag. Se till att försäkra bilen innan du ger dig ut i trafiken.

Vad täcker försäkringen om du krockar med bilen?

Vad försäkringen täcker efter en olycka beror på vilken typ av försäkring du har. Är din bil helförsäkrad, dvs har vagnskadeförsäkring, kan ditt försäkringsbolag ofta hjälpa dig bäst. Ersättning för skadorna på din bil kan då lämnas genom din egen försäkring redan innan vållandefrågan är avgjord. Blir motparten senare bedömd som vållande till olyckan belastas du inte med någon självrisk. 

Har du ett stort behov av bil rekommenderar vi att du tecknar en hyrbilsförsäkring. Då kan du räkna med att försäkringen ersätter den största delen av kostnaden för en hyrbil vid en ersättningsbar skada. Trafikförsäkringen är obligatorisk och lämnar ersättning för skador som föraren av din bil orsakar. Den ersätter även personskador som uppstår till följd av en skada i trafik. 

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer