Sök på Svedea.se

En varningstriangel på vägen framför en bilolycka med en person i bakgrunden

Vad ska jag göra om jag krockar?

En bilolycka är en dramatisk situation och hur du agerar på olycksplatsen kan göra stor skillnad. Här går vi igenom hur man bör göra när man har krockat med bilen och varför det lönar sig att teckna en bra försäkring.

Checklista på olycksplatsen

Efter en bilolycka med flera inblandade bör du gå igenom följande åtgärder:

Vem betalar vid en bilolycka?

Vem som betalar skadorna efter en bilolycka beror på vem som orsakade olyckan, vem som är ”vållande”. Det är nämligen den vållande personens trafikförsäkring som kommer att belastas. Om du orsakade olyckan är det din försäkring som ska ersätta skadorna för övriga inblandade. I första hand tar du alltid kontakt med ditt eget bolag. Se till att försäkra bilen innan du ger dig ut i trafiken.

Vad täcker försäkringen om du krockar med bilen?

Vad försäkringen täcker efter en olycka beror på vilken typ av försäkring du har. Är din bil helförsäkrad, det vill säga har vagnskadeförsäkring, kan ditt försäkringsbolag ofta hjälpa dig bäst. Ersättning för skadorna på din bil kan då lämnas genom din egen försäkring redan innan vållandefrågan är avgjord. Blir motparten senare bedömd som vållande till olyckan belastas du inte med någon självrisk.

Har du ett stort behov av bil rekommenderar vi att du tecknar en hyrbilsförsäkring. Då kan du räkna med att försäkringen ersätter den största delen av kostnaden för en hyrbil vid en ersättningsbar skada.

Trafikförsäkringen är obligatorisk och lämnar ersättning för skador som föraren av din bil orsakar. Den ersätter även personskador som uppstår till följd av en skada i trafik.

Se ditt pris på trafikförsäkring

Ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Ditt person-/org. nummer

Facebook

Instagram