Tänk på detta när du jämför och tecknar bilförsäkring

När det är dags att hitta en bra försäkring till bilen finns det en del saker som är bra att känna till. Dels vad försäkringen ska omfatta men så klart också vad den ska kosta – både löpande och om något händer. Läs igenom vår checklista för bilförsäkringar så är chanserna goda att du hittar en försäkring som passar dig!

Jämför bilförsäkringen med innehållet i försäkringen 

Bilförsäkringar brukar delas upp i tre delar. Innehållet i de tre delarna kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag, men hos oss på Svedea ser uppdelningen ut så här: 

Trafikförsäkring 

Täcker enbart det som kallas trafikskada, alltså ersättning till andra trafikanter för de skador som orsakas av din bil. Trafikförsäkringen är obligatorisk så fort din bil är ute i trafik. 

Halvförsäkring 

Täcker även momenten brand, glas, stöld, rättsskydd, vägassistans, allrisk, maskin och elektronik.

Helförsäkring

Täcker dessutom vagnskada, det vill säga skador på din egen bil som uppstår genom en bilolycka, skadegörelse eller det som kallas ”annan yttre händelse”, till exempel nedfallande trädgrenar. 

Utöver de tre grundstenarna förekommer olika typer av tilläggsförsäkringar som du kan teckna efter behov. 

 

Pris på försäkring – jämför kostnaderna 

Det är självklart att försäkringen blir dyrare ju mer den innehåller, men det är inte enbart innehållet som avgör priset. Kostnaden för en bilförsäkring kan delas upp i två delar: 

  • Priset  
  • Självrisken 

Priset på försäkringen är det du betalar löpande, alltså varje månad eller varje år. Priset är detsamma vare sig du utnyttjar försäkringen eller inte. Det är en fast kostnad som du kan räkna ut i förväg. Priset på försäkringen beror som sagt på vad som ingår i den. En helförsäkring är alltid dyrare än en halvförsäkring och en halvförsäkring är alltid dyrare än en trafikförsäkring. De har olika mycket innehåll, som vi såg ovan. 

Självrisken är det du betalar om något händer som försäkringen ska ersätta. Självrisken varierar beroende på vilken typ av skada det rör sig om, och om du har flera försäkringsärenden samma år betalar du också självrisk flera gånger. 

Men priset och självrisken hänger ihop. Ju mer du betalar per år, desto lägre blir självrisken. Och, omvänt, om du vill ha ett lågt pris på bilförsäkringen får du en högre självrisk om något händer. 

Syna försäkringsvillkoren  

Läs det finstilta för de försäkringar du är intresserad av. Förutom vilka undantag som gäller är det bra att läsa igenom vad som sägs om bindningstid, ångerrätt och reglerna för uppsägning. 

Teckna försäkring från dag 1  

Trafikförsäkringen är enligt lag obligatorisk, och det är olagligt att köra bilen oförsäkrad. Men det kan vara smart att även ordna med halvförsäkring eller helförsäkring innan du tar premiärturen. Man vet aldrig när olyckan är framme, och då är det för sent att teckna försäkring. När börjar försäkring gälla? Så fort du har lagt på luren, eller vid ett senare datum om så önskas. 

Säg upp din gamla bilförsäkring  

Spara en slant genom att inte rulla med två försäkringar samtidigt. 

Hos Svedea kan du själv välja en lagom balans mellan pris och självrisk. Skriv in dina uppgifter och välj sen olika nivåer på självrisken och se hur priset på försäkringen påverkas. 

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.