Tänk på detta när du jämför och tecknar försäkring på bilen

När det är dags att hitta en bra försäkring till bilen finns det en del saker som är bra att känna till. Dels vad försäkringen ska omfatta men så klart också vad den ska kosta – både löpande och om något händer. Läs igenom vår checklista för försäkring till bilen så är chanserna goda att du hittar en försäkring som passar dig!

Jämför försäkring med innehållet i försäkringen 

Försäkringar för bilar brukar delas upp i tre delar. Innehållet i de tre delarna kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag, så det kan löna sig att jämföra.

 

Se pris på bilförsäkring

 

Trafikförsäkring 

Trafikförsäkringen täcker personskador på förare, passagerare och utomstående vid en trafikolycka. Den ersätter även skador på annans egendom som du orsakar med din bil. Trafikförsäkringen är enligt lag obligatorisk så fort din bil är i trafik.

Halvförsäkring 

Täcker även momenten brand, glas, stöld, rättsskydd, vägassistans, allrisk, maskin och elektronik.

Helförsäkring

Täcker dessutom vagnskada, det vill säga skador på din egen bil som uppstår genom en bilolycka, skadegörelse eller det som kallas ”annan yttre händelse”, till exempel nedfallande trädgrenar. 

Utöver de tre grundstenarna förekommer olika typer av tilläggsförsäkringar som du kan teckna efter behov.

 

Pris på försäkring – jämför kostnaderna 

Det är självklart att försäkringen blir dyrare ju mer den innehåller, men det är inte enbart innehållet som avgör priset. Kostnaden för en försäkring kan delas upp i två delar: 

  • Priset  
  • Självrisken 

Priset på försäkringen är det du betalar löpande, alltså varje månad eller varje år. Priset är detsamma vare sig du utnyttjar försäkringen eller inte. Det är en fast kostnad som du kan räkna ut i förväg. Priset på försäkringen beror som sagt på vad som ingår i den. En helförsäkring är alltid dyrare än en halvförsäkring och en halvförsäkring är alltid dyrare än en trafikförsäkring. De har olika mycket innehåll, som vi såg ovan. 

Självrisken är det du betalar om något händer som försäkringen ska ersätta. Självrisken varierar beroende på vilken typ av skada det rör sig om, och om du har flera försäkringsärenden samma år betalar du också självrisk flera gånger. 

Men priset och självrisken hänger ihop. Ju mer du betalar per år, desto lägre blir självrisken. Och, omvänt, om du vill ha ett lågt pris på försäkringen får du en högre självrisk om något händer. 

Syna försäkringsvillkoren  

Läs det finstilta för de försäkringar du är intresserad av. Förutom vilka undantag som gäller är det bra att läsa igenom vad som sägs om bindningstid, ångerrätt och reglerna för uppsägning. 

Teckna försäkring från dag 1  

Trafikförsäkringen är enligt lag obligatorisk, och det är olagligt att köra bilen oförsäkrad. Men det kan vara smart att även ordna med halvförsäkring eller helförsäkring innan du tar premiärturen. Man vet aldrig när olyckan är framme, och då är det för sent att teckna försäkring. När börjar försäkring gälla? Så fort du har lagt på luren, eller vid ett senare datum om så önskas. 

Säg upp din gamla försäkring på bilen  

Spara en slant genom att inte rulla med två försäkringar samtidigt. 

Hos Svedea kan du själv välja en lagom balans mellan pris och självrisk. Skriv in dina uppgifter och välj sen olika nivåer på självrisken och se hur priset på försäkringen påverkas. Jämför vilken bilförsäkring som passar dig bäst.

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer