Sök på Svedea.se

Ägarbyte på bilen

Hur gör man med försäkringen när bilen byter ägare? Hur ska du som köper en bil eller säljer en bil göra med försäkringen? Det går vi igenom här.

Trafikförsäkring från dag ett

Den dagen du tar över som ägare av din nya bil måste du ha en trafikförsäkring för bilen. Det regleras i Trafikskadelagen och det kan bli dyrt om du inte trafikförsäkrar din bil. Varje dag som du äger en bil utan att ha en trafikförsäkring måste du nämligen betala en trafikförsäkringsavgift på ca 100 kr, vilket kan bli dyrt i längden. Alltså lönar det sig att teckna en trafikförsäkring från dag ett.

Varning för att köra oförsäkrad

Trafikförsäkringen är obligatorisk men de andra delarna i försäkringen finns det inga lagkrav på. Halvförsäkring och helförsäkring är frivilliga men ger ett tryggt skydd om olyckan skulle vara framme. Om du vill vara försäkrad mot oförutsedda utgifter är det alltså bäst att ha bilen försäkrad direkt från början. Så slipper du tråkiga överraskningar.

Teckna försäkring i förväg

Hur gör man då smartast när man tecknar en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring för en bil som man ska köpa?

För att vara säker på att du har en försäkring när du kör iväg med din nya bil, kan det vara smart att teckna bilförsäkring redan i förväg. Ange vad som ska ingå i försäkringen och att den ska börja gälla på dagen för ägarbytet. Då vet du att du har dina papper i ordning när du sätter dig vid ratten. Om ägarbytet av någon anledning inte blir av är det bara att säga upp försäkringen igen. Det hinner inte bli någon kostnad för dig.

Se ditt pris och teckna bilförsäkring

Se vilken omfattning som passar dig bäst, ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Ditt person-/org. nummer

Du kan alltid kontakta oss på 0771- 160 190 så hjälper vi dig!

Föregående ägares försäkring gäller inte

Man kanske tänker att man kan köra sin nya bil på den gamla ägarens försäkring under en övergångsperiod. Det stämmer inte. Redan från första dagen som du äger en bil måste du ha en trafikförsäkring för bilen. Vänta därför inte med att teckna en hel- eller halvförsäkring när du köper en ny bil. Då undviker du att bryta mot lagen och slipper åka på en betydligt högre kostnad än vad en försäkring kostar.

Försäkringen när du säljer bilen

Vad gäller om det är du som säljer bilen, hur gör du då med din försäkring? Det enkla svaret är att försäkringen sägs upp automatiskt från det datum då bilen byter ägare. När ägarbytet anmäls till Transportstyrelsen, förmedlas informationen automatiskt till det försäkringsbolag där bilen är försäkrad, och försäkringen avslutas automatiskt från det datum då bilen byter ägare.

Glöm inte att anmäla ägarbytet

När du säljer din bil upphör alltså din försäkring automatiskt, men det händer bara om ägarbytet verkligen registreras. Som säljare är det även ditt ansvar att registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen.

Mer om ägarbyte hos Transportstyrelsen

Sätt upp en kravlista

När du väl börjar titta på bilar är det lätt hänt att uppfattningen om vad man vill ha förändras. Plötsligt uppstår kanske ett starkt behov av en modell med en viss bokstavsbeteckning, eller en viss trendig feature, eller en viss färg som bara är så rätt.

Är ni fler som ska köpa bil ihop, till exempel du och din partner, kanske era uppfattningar plötsligt går isär. Då är det väldigt bra att ha en kravlista från den tiden då ni fortfarande var förnuftiga. 

Sätt upp en budget

Om priset till en början verkar chockerande högt, så kommer chocken snabbt att lägga sig. Hjärnan är fantastisk på anpassning, och när det gäller abstrakta siffror är det ingen stor anpassning som krävs.

Om man ändå tittar på bilar för 100 000 kronor gör väl inte tio tusen hit eller dit så stor skillnad? En sån där XC90 skulle kännas väldigt bra att ha, eller hur? Skillnaden mellan 130 000 och 100 000 – det är ju trots allt bara en siffra som skiljer. Vårt tips är att sätta upp en budget innan det gör över styr.

Leta noga efter rätt bil

Sedan länge finns internet, och om det inte är en väldigt ovanlig bil du letar efter, kommer du att ha ett stort urval att välja från. Det är alltså viktigt att tar god tid på dig. Istället för att göra en snabb sökning och slå till på ett objekt som känns rätt, kan du i lugn och ro rata allt som inte är perfekt. Ge dig själv tid att hitta den rätta bilen.

Kolla upp bilen

Innan du bestämmer dig för en bil, finns det saker du behöver kolla upp. Gör det så slipper du lägga ut onödiga pengar senare.

Gör en registerslagning

Hos Transportstyrelsen kan du få alla möjliga uppgifter om en bil och dess ägare så snart du känner till bilens registreringsnummer. Kolla om säljaren äger bilen, om mätarställningen stämmer och om bilen har en godkänd besiktning.

Titta noggrant på bilen

Kolla undertill, öppna alla luckor, dra i hjulen. Ta gärna hjälp av någon bilkunnig eller en yrkesman för att få hjälp att titta på alla de saker som kan avslöja en problembil.

Provkör bilen

Det kanske verkar självklart, men det räcker inte med att bara ta en sväng. Medan du provkör ska du testa bromsarna, växellådan, väghållningen och så vidare. Gasa, bromsa, kör på för låg växel och för hög växel. Du gör det för att skydda dig mot ett dåligt köp.

Glöm inte att försäkra bilen!

Sist men inte minst gäller det att teckna en bra försäkring på bilen. Med Svedeas försäkring får du en tryggt skydd till ett riktigt bra pris. Skriv in ditt personnummer och bilens registreringsnummer så ser du vad vår försäkring kostar just dig!

Se ditt pris och teckna bilförsäkring

Se vilken omfattning som passar dig bäst, ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Ditt person-/org. nummer

Facebook

Instagram