Vinterförvaring av båten

När det är dags att ta upp båten för vinterförvaring är det en del saker som är bra att tänka på för att båten ska vara i toppskick på våren. Här är våra bästa tips.

Hur man förvarar båten under vintern är viktigt för alla båtägare och med vinterförvaringen följer en rad frågor. Kan man förvara båten själv under tak? Ska båten vinterförvaras på trailer? Kan båten ligga kvar i vattnet under vintern? Eller ska du låta ett varv eller en båtverkstad ta hand om hela båten? Läs våra tips nedan.

Upptagning

 • Om båten ska lyftas i sling, det vill säga med band runt båten, är det bra att i förväg markera med tejp på fribordet var saker som kan skadas sitter. Markera till exempel var roder, axel, S-drev och givare för logg och ekolod sitter. Du kan istället markera var slingen ska sättas om du känner till det.
 • Tvätta av båten direkt efter upptagning så inte sjögräs, snäckor och havstulpaner torkar och får fäste. Väntar du till våren blir arbetet betydligt svårare.
 • Skruva bort dyvikan när du tagit upp båten för att släppa ut eventuellt slagvatten. Glöm bara inte att sätta tillbaka den innan sjösättning. Ett tips är att tejpa den på ratten. Då märker du om den inte är tillbakasatt innan du kör ifrån sjösättningsplatsen.
 • Läs gärna båtvård steg för steg

Vinterförvaring

 • Ska båten ligga kvar i vattnet över vintern? Då måste den ligga i isfri hamn och vara uppvärmd över fryspunkten för att försäkringen ska täcka frysskador. Dessutom ska landströmsförsörjningen vara försedd med aktiverat avbrottslarm och eventuella larm måste åtgärdas omgående.
 • Ta hem värdefull utrustning i stället för att låsa in den i stuvfack. Bättre att facken är olåsta och utan innehåll än att riskera att de blir uppbrutna och utrustningen stulen. Detta gäller speciellt under vinterförvaring av båten.
 • Har du en drev eller utombordsmotor - glöm inte att kolla oljan i växelhuset. Har det kommit in vatten i oljan finns det risk att den fryser sönder och det blir rost.
 • Har du en inombordsmotor – töm motorn på kylvatten och kör i glykol. På det sättet förhindrar du att den fryser sönder. 

Pallning och uppsättning

 • Ska du vinterförvara båten på trailer, ta bort hjulen och palla upp vagnen. Då räknas trailern som båtvagga och behöver inte låsas för att försäkringen ska gälla. Dessutom undviker du att däcken på trailern blir ovala av att stå med hög belastning under lång tid. Se till så att bockar och stöttor är i gott skick och klarar båtens vikt innan du pallar upp båten.
 • Se också till att marken du ställer upp båten på för vintern är jämn, torr och klarar av båtens vikt. Annars kan den riskera att välta under vinterförvaringen.
 • Placera inte båten direkt under lutande tak där risken för snöras är stor.
 • Om du har motorbåt med inombordare, ställ en bock under motorn för att bära upp den extra vikten.
 • Har du segelbåt med rullfock, se till att skydda rullfocken med kapell eller ordentlig surrning så att inte vinden får tag i seglet, rullar ut och förstör det. 

Täckning

 • När du täcker båten, slut inte täckningen helt utan se till att luften kan cirkulera i båten. På så sätt minskar du risken för mögel.
 • Se till att båten är ren inuti, torka rent överallt och stoppa i torrbollar i kabinen och motorrum så slipper du obehagliga överraskningar med mögel.
 • Fäst aldrig presenningen i bockar eller stöttor när du täcker båten. Vinden har större kraft än man tror och kan vräka omkull båten. Använd i stället sandfyllda dunkar som tyngder.
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.