Lägga till i naturhamn

Att ligga i naturhamn kan skapa ljuva sommarminnen. Men det finns saker man bör tänka på vid dessa tillfällen och därför har vi samlat de bästa tipsen.

Titta på sjökorten

Är naturhamnen okänd ger sjökortet dig besked om djupförhållanden och ofta om bottentypen. Sd betyder sand, La står för lera och så vidare. Ta reda på vindriktning och vilket väder som är att vänta innan du lämnar hamnen. Lägger du dig nära en båtled kan du räkna med både buller och vågor.

Ankra båten rätt

Vill du ligga lugnt räcker det inte med en dragg och en förtamp. Vid ankring måste du känna att ankaret har fått grepp innan du går vidare med förtöjningen. Ankarlinan bör vara tillräckligt lång, helst fem gånger djupet. Ligg helst fri från andra båtar och lägg alltid ut fendrar. Du vet inte om grannbåtar har samma säkra ankarfäste som du.

Säkra båten i naturhamn

Se till att du har en tamp redo när du hoppar i land, så du kan hålla i båten. När du sedan förtöjer båten ska du använda två tampar, en åt babord och en åt styrbord. Ta hem något på ankarlinan inför natten så kommer båten lite längre ut från stranden. Skaffa säkra fästen i land, ett klippblock eller ett stadigt träd. Förlita dig inte på en enda bergkil om det behövs, använd minst två.

Om båten rör sig mycket på grund av sidvind kan det vara bra att lägga ett så kallat "spring" till land. Spring är en tamp för midskeppsknapen till land, vilket minskar båtens rörelse i sidled och även avlastar ankaret.

Här kan du läsa mer om att ankra och förtöja.

Skulle du behöva vår hjälp finns vi alltid på 0771-160 190 eller Svedea.se.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.