Sök på Svedea.se

En vit båt åker mot en ö med fyr på.

Svedeas årliga undersökning bland båtägare

Vad tycker våra kunder om båtlivet? Vilka är de största riskerna? Hur gör man för att skydda sig från stölder? Båtlivsundersökningen hjälper oss förbättra våra produkter och vår service. Här kan du läsa svaren.

Båtlivsundersökningen 2023

Undersökningen genomfördes bland Svedeas båtkunder under juni och fick 3 589 svar! Länk till rapporten hittar du längre ner på sidan. Här följer några korta utdrag ur undersökningen:

Köra på grund är största risken

På frågan vad man uppfattar som de största riskerna med att köra båt toppar alternativet "köra på grund" med 48 % följt av "andra båtförare som är ovana" på 41 % och "få motorstopp" på 34 %.

Positivt till koldioxidkompensation

På frågan om man kan tänka sig att koldioxidkompensera för egna bränsleutsläpp svarar en dryg tredjedel "ja". Om koldioxidkompensationen skulle leda till olika fördelar för båtägarna fördubblas andelen positiva.

Behövs körkort till sjöss? 

Körkort för båtförare är en återkommande fråga. Svedeas båtkunder är oväntat positiva till att införa någon form av utbildningskrav eller körkort till sjöss. Färre än 2 av 10 svarar nej. 

Bara en tredjedel känner till Starthjälpen

Många planerade utflykter med båten får ställas in på grund av en motor som trilskas. Vad felet är och varför den vägrar starta kan dock vara svårt att avgöra själv. Det är då man ringer Starthjälpen och får professionell hjälp med att rädda båtturen.

Rapport: Båtlivsundersökningen 2023

Om du representerar båtbranschen eller media och vill återge delar ur rapporten går det utmärkt, men tänk på att ange källan. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta: Göran Södergren, Affärsansvarig båt och vattenskoter på goran.sodergren@svedea.se eller på 072-732 49 07.

Facebook

Instagram