Föreläggande

Om säkerheten brister hos ett fordon kan Transportstyrelsen utfärda ett föreläggande. Det innebär att fordonets ägare måste åtgärda det som är fel, annars blir det konsekvenser som exempelvis ett körförbud eller att vite (böter) måste betalas. Har man fått ett föreläggande måste man meddela Transportstyrelsen hur man tänker hantera saken och när.

Till exempel kan ett föreläggande om registreringsbesiktning utfärdas om det upptäcks att ett fordon har ändrats jämfört med tidigare godkänt utförande eller om det inte har kunnat identifieras. Om inte denna besiktning sker inom en månad kan körförbud utfärdas.

Ett annat exempel är om ett fordon fått en anmärkning vid kontrollbesiktningen - som i sig inte kräver ombesiktning - men som lämnats utan åtgärd och sedan upptäcks igen till exempel vid en poliskontroll. Då kan ett föreläggande om ny besiktning utfärdas.

Föreläggande används alltså som ett verktyg för att ägare inte ska kunna strunta i att åtgärda fel och brister hos ett fordon, som kan riskera säkerheten på våra vägar.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.