Sök på Svedea.se

Person fyller i besiktningsprotokoll vid besiktning av bil

Bilbesiktning – att tänka på

Bilbesiktning är en oundviklig del av bilägandet. Det är inte bara en laglig skyldighet utan också en säkerhetskontroll för att skydda dig, din familj och andra trafikanter. Genom att förbereda ditt fordon på rätt sätt kan du se till att din besiktning blir en smidig upplevelse.

När ska bilen besiktas? 

Från det att en ny personbil tas i trafik gäller detta:

Du kan enkelt kontrollera när det är dags att besikta din bil genom att skicka ett SMS med ditt registreringsnummer till Transportstyrelsens nummer: 71 640.

Exempel: Har din bil registreringsnummer ABC 123, skriver du så här i SMS:et: bes.ABC123 

SMS:et kostar 3 kronor plus trafikavgifter. 

Tiden för när bilen ska besiktas varierar beroende på fordonets ålder och typ samt när den togs i bruk. Då dessa regler ändras är det viktigt att alltid hålla sig uppdaterad på Transportstyrelsens rekommendationer.

Hur ofta ska man besikta bilen? 

Efter det första treårsintervallet ska den andra besiktningen göras inom två år och därefter är det dags för en årlig kontroll. Detta är för att säkerställa att fordonet regelbundet genomgår tekniska kontroller för att upptäcka eventuella säkerhetsbrister eller miljöfarliga utsläpp. 

Hur mycket kostar en besiktning? 

Kostnaden för en bilbesiktning kan variera beroende på besiktningsföretaget och typen av besiktning som utförs. Generellt kan priset ligga någonstans mellan 300 och 700 kronor. För exakta priser rekommenderar vi att du kontaktar ditt lokala besiktningsföretag eller jämför priser online för att hitta det bästa erbjudandet.

Hur lång tid tar det att besikta bilen? 

En standardbesiktning tar vanligtvis mellan 20 och 30 minuter. Tiden kan dock variera beroende på fordonets skick och om det finns några problem som behöver åtgärdas. Om ditt fordon behöver efterkontroll efter att eventuella brister åtgärdats, kan detta kräva ytterligare tid.

Förberedelser inför din bilbesiktning 

För att göra det så smidigt som möjligt när bilen ska besiktas finns det några enkla saker du kan förbereda: 

Genom att följa dessa steg kan du undvika onödiga anmärkningar och se till att din besiktning går till så smidigt som möjligt. 

Om du har fått en anmärkning vid en besiktning

Om du inte besiktigar din bil får du automatiskt körförbud. Är din bil i så pass dåligt skick innebär det en fara och du får därmed inte köra på allmän väg.

Vill du veta mer om körförbud kan du läsa om det här.

Kom ihåg att regelbunden service och underhåll är nyckeln till att hålla din bil i toppskick och minimera risken för anmärkningar vid besiktning.

Som ditt försäkringsbolag är vi här för att stötta dig genom varje steg i ditt bilägande, från första dagen bakom ratten till din nästa bilbesiktning!

Laga stenskott

Lagning av stenskott ingår i hel- och halvförsäkring

Läs om vår bilförsäkring

Facebook

Instagram