Besiktningsprotokoll

Efter varje utförd kontrollbesiktning får man ett protokoll med resultatet. Detta besiktningsprotokoll är en offentlig handling, vilket betyder att vem som helst kan begära att få läsa det. Den enda information som krävs för att få ut protokollet är ett registreringsnummer.

I besiktningsprotokollet finns information om allt som framkom under besiktningen. Det ger alltså en bild av vilket skick olika delar av fordonet befinner sig i. De punkter som tas upp är:

Airbag
Bromssystem
Bränslesystem
Drivlina
Elsystem
Fjädring
Klimatanläggning
Koppling
Kylsystem
Motor
Styrning
Växellåda

Dessutom innehåller protokollet information som rör miljö- och klimatpåverkan.

Besiktningsprotokollet ska överlämnas när en begagnad bil byter ägare. Det ska då undertecknas av både köpare och säljare. Besiktningsprotokollet ska även ange bilmärke, årsmodell, registreringsnummer och annan viktig information som rör besiktningen.

Anmärkningar i besiktningsprotokollet måste åtgärdas och i många fall måste en ny besiktning utföras för att kontrollera detta. Under tiden är det viktigt att bilen inte används mer än nödvändigt innan felen är åtgärdade. Protokollet kan även ange “begynnande fel”, vilket betyder att det finns en brist men att den ännu inte är så allvarlig att den ger en anmärkning.