Assistansförsäkring

Assistansförsäkring (också kallad räddningsförsäkring) hjälper till om något skulle inträffa när du är ute och kör, till exempel om du får en punktering, bränslestopp, motorstopp eller ett plötsligt mekaniskt eller elektroniskt fel på bilen.

Om felet inte kan åtgärdas på plats eller om du blir plötsligt sjuk och därför inte kan fortsätta köra får du hjälp med bärgning och transport av dig själv, passagerare och bagage. Ofta gäller denna del av försäkringen även utomlands, vilket du bör kontrollera med ditt försäkringsbolag i förväg. Assistansförsäkringen täcker dock inte kostnader för reservdelar och bränsle. Assistansersättning ingår oftast i bilens halv- eller helförsäkring men kan även tecknas separat.

Är du ofta ute på vägarna långt hemifrån eller om har en begränsad förmåga att själv hantera problem med bilen är assistansersättning att rekommendera.

Många biltillverkare och generalagenter erbjuder också assistansförsäkring som en del av sitt försäkringspaket, förutsatt att man håller sig till auktoriserade märkesverkstäder för service och reparationer. Villkoren skiljer sig åt och detta kan vara värt att kolla upp om du köper en ny bil.