Artros (hos hund)

Artros är en kronisk ledsjukdom som bryter ner brosket i lederna, vilket orsakar stelhet och smärta. Oftast är det medelålders och äldre hundar som insjuknar, men även yngre hundar kan drabbas till följd av andra ledsjukdomar som till exempel höftledsdysplasi, patellaluxation, osteokondros eller en tidigare ledskada.

Eftersom artros kommer smygande kan det vara svårt att upptäcka att hunden har ont, särskilt i början av sjukdomsförloppet. Ofta visar sig sjukdomen genom hälta och stelhet i varierande grad, men symptomen kan variera. Hunden kan till exempel få svårt att hålla tempot under promenader, är ovillig att utföra vissa rörelser, får svårt att lägga sig och resa sig, ändrar sitt beteende eller slickar och gnager på utsatta kroppsdelar. Graden av smärta och symptom kan också variera med årstiderna.

De leder som oftast drabbas av artros  är armbågsleder, höftleder, knäleder, tåleder och hasleder. Diagnosen ställs genom klinisk undersökning och ibland även med röntgen för en djupare förståelse av tillståndet och dess utveckling.

Artros är en sjukdom som inte går att bota, men symptomen kan lindras. En viktigt del i behandlingen är att minska inflammationen och det innefattar vanligen en inflammationsdämpande och smärtstillande medicin. Hunden bör också motioneras förnuftigt, med många korta promenader snarare än en lång. Helst på mjukt underlag. Rätt livsstil och rätt behandling kan ge de flesta hundar med artros mindre smärta och bättre livskvalitet.

..

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.