Sök på Svedea.se

Hund i närbild som tittar på oss

Ta hand om din hund på ålderns höst

När hunden blir äldre blir den mindre och mindre aktiv och orkar inte leka och hålla igång på samma sätt som när den var ung. Därför tänkte vi ge några tips som kan hjälpa dig ta hand om din gamla hund på rätt sätt.

Äldre hundar vill också ha skoj

En hund som börjar bli lite till åren orkar kanske inte gå på de långa promenaderna längre eller leka lika intensivt. Se då till att hunden inte blir mer och mer passiv utan fortsätt försök aktivera den men på hundens villkor. En passiv hund riskerar, precis som med människor, att bli gamla i förtid och senila om de inte får träna hjärna och kropp.

Ta med hunden i din vardag

Även om din hund inte längre orkar röra sig lika mycket, så är det viktigt att du aktiverar den i vardagen. Då fastnar den inte i hundkorgen eller soffan och avbrotten i vardagen är ofta välkomna. Låt hunden följa med på små vardagsärenden, lek gärna med hunden ute men börja anpassa promenaderna efter hundens ork.

Var vaksam på extrakilon

Äldre hundar håller sig ofta inomhus mer och rör sig mindre. Därför är det lätt att hunden ökar i vikt vilket kan öka påfrestningen på lederna, orken försvinner och i värsta fall kan övervikten förkorta hundens liv. Det är alltså viktigt att även äldre hundar aktiveras så långt det är möjligt.

Får ni svårare att kommunicera?

När hunden blir äldre börjar den ofta se och höra sämre och det enda du kan göra då är att försöka vara extra tydlig när du vill att den ska göra något. Det är också bra om du undviker att bryta mönster som hunden är van vid, som var ni brukar promenera eller att du flyttar om där hemma.

Låt veterinären hjälpa er

Är du osäker på hur din hund egentligen mår är det en bra idé att uppsöka en veterinär, speciellt som äldre hundar kan t ex ha svårare att äta, röra sig och orka med sin vardag. Då får du besked och tips på vad du kan göra för att hjälpa din hund.

LinkedIn
YouTube