Sök på Svedea.se

Mc-utrustning

Så tar du hand om din mc-utrustning

Här kommer lite tips och råd på hur du tar hand om din mc-utrustning efter säsongens slut. Allt för att grejerna ska hålla över tid och vara redo att prestera på topp, direkt när gruset sopas bort till våren.

Hur du tvättar av dina allväderskläder

Att tvätta och rengöra mc-kläderna är en självklarhet innan du stoppar undan dem inför vintern. Läs tvättråden på din utrustning innan du börjar. Det kan vara andra instruktioner för just din utrustning än dessa generella råd.

Med och utan andningsmembran

Är plagget väldigt smutsigt så skölj av det innan det tvättas. Gore-tex plagg bör tvättas med jämna mellanrum för att bibehålla andningsfunktionen. Har du fläckar orsakade av vätska, mat eller liknande är tipset att använda en svamp och gnugga bort fläckar med så mild tvål som möjligt.

För mc-kläder av allväderstyp i hightech-material, som exempelvis Gore-Tex finns det speciella tvättmedel. De flesta allvädersplagg har även en impregnering ofta kallad DWR (Durable water repellent). Detta skydd bör återföras på plagget med jämna mellanrum.

Läs plaggets tvättinstruktion först

Mc Forsakning

Sveriges mest sålda mc-försäkring

Se ditt pris

Skinnkläder

Försök borsta bort eventuella fläckar med en mjuk borste för ändamålet. Är det fläckar kvar efter borstning kan du använda ljummet vatten och en mild tvål. Skinn eller läder och vatten är inte alltid en optimal kombination. För de flesta fabrikat så finns det särskilda medel som rengör och smörjer in, samt i vissa fall även impregnerar plagget.

Material att sköta dina kläder med finns oftast att köpa hos din närmaste butik som säljer hojkläder. Dina smutsiga läderstövlar ger du samma behandling, men det kan finnas skillnad i valet av fett, beroende på typ av material i stöveln eller skon. Handskarna tvättar du på samma sätt som övriga kläder.

Hjälmen

Hjälmens utsida tvättas med en fuktig mjuk trasa blöt och en mild tvål. Torka med en microfiberduk eller liknande. För mattlackerade hjälmar finns det speciella rengöringsmedel, kolla med din lokala mc-handlare. Insidan tvättar du med en mild tvål och en fuktig trasa. I vissa hjälmar kan man plocka ur vissa delar och tvätta separat.

Skölj av noga och lufttorka. Visiret tvättas med mycket vatten och mild tvål. Är det fläckar som sitter kan man ta loss visiret och blötlägga en stund så brukar även de värsta fläckarna ge med sig. Tänk på att använda en mjuk, ren trasa som inte repar. Efter tvätt, inspektera hjälmen så att det inte finns skador. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din mc-hjälm.

Facebook

Instagram