Sök på Svedea.se

Så sköter du din mc-hjälm

Du kan maximera livslängden på din mc-hjälm genom att sköta om den regelbundet. Dessutom är det roligare att köra med en hjälm som är ren och snygg och fri från repor och skrapmärken.

Hjälmen är ditt viktigaste skydd som hojåkare. Rekommendationen från såväl tillverkare som vissa myndighetsorgan (exempelvis brittiska SHARP) är att man bör byta hjälm minst vart femte år, beroende på hur mycket den används och förvaras. Har hjälmen utsatts för kraftigare våld, till exempel tappats från lite höjd, ska den alltid bytas! För att maximera livslängden på din hjälm, kolla tillverkaren instruktioner för rengöring och förvaring.

Undvik klistermärken och färg

Många rycks med av önskan att anpassa sin hjälm med färg och klistermärken. Även om det är frestande, bör detta överlåtas till proffsen. Kemikalier i färg och klister kan påverka hjälmens skyddande förmåga.

Regelbunden rengöring

Att upprätthålla en ren hjälm är avgörande, särskilt när det gäller visiret. Sikten beror starkt på ett rent och klart visir och daglig rengöring, särskilt efter varje tur, hjälper till att hålla smuts och insekter borta. Använd fuktade pappershanddukar eller handdukar för att lösa upp och torka bort smuts försiktigt.

Om visiret blir riktigt smutsig

Vid hård nedsmutsning så kan det vara bra att blötlägga visiret under lite längre tid i ljummet vatten, då brukar insekter och annan smuts lossna lättare. Kom ihåg att byta ut ett repat visir så fort som möjligt för att undvika bländning.

Kom ihåg ventilationen

Din hjälms ventilationssystem spelar en stor roll för komforten. Genom att hålla ventiler och intag rena säkerställer du att luftflödet är optimerat, vilket bidrar till en svalare och behagligare körupplevelse.

Skötsel av inredningen

Månadsvis kontroll och rengöring av hjälmens inredning, inklusive avtagbara foder och kindkuddar, är viktigt. Detta hjälper till att hålla din hjälm fri från svett och bakterier. Dubbelkolla alltid tillverkarens specifika skötselråd för dessa delar.

Halvårsvis djuprengöring

Minst två gånger om året bör du genomföra en grundlig rengöring av din hjälm, inklusive en varsam rengöring av icke-avtagbara delar. Detta bidrar till att hudpartiklar och smuts som kan byggas upp över tid.

Förvaring

Förvara aldrig hjälmen i närheten av värmekälla, till exempel motor eller avgasrör. Undvik även förvaring i solljus. När hjälmen inte används bör den förvaras i en hjälmpåse eller liknande.

Avslutande råd på vägen

Att sköta om din mc-hjälm är ett tecken på ansvar och respekt för dina medtrafikanter. Genom att följa dessa steg säkerställer du att din hjälm alltid är redo att ge dig det skydd du förlitar dig på, samtidigt som du bibehåller en hög nivå av komfort och stil på vägen. Kom ihåg, en väl underhållen hjälm är en förlängning av dig själv som hojåkare.

Läs mer om hur du tar hand om din mc-utrustning.

Facebook

Instagram