Sök på Svedea.se

Oljenivån kontrolleras i en motorcykel

Så kollar du oljan i motorcykeln

Oljan smörjer motorn i din mc och kör du med för lite, för mycket eller fel olja kan det få stora konsekvenser. Vi går igenom det viktigaste du behöver veta!

Vilken olja ska jag ha till mc:n?

I din instruktionsbok kan du hitta vilken typ och vilken mängd av olja som är lämpligt i just din motorcykel. Ibland kan du även hitta detta på en liten dekal vid påfyllningen.

Hur ofta ska jag byta olja till mc:n?

I regel är det bra att byta oljan varje år, men vilka intervaller som råder kan variera mellan olika motorcyklar. Säkerställ även här vad som gäller för din hoj i instruktionsboken.

Kontrollera oljenivån – tänk på det här!

Det viktigaste är att se till så att mängden olja är rätt. Vissa motorcyklar kan dra lite olja under körning, så ta dig tid till att kontrollera oljenivån på med jämna mellanrum för att vara helt säker på att allt är i sin ordning.

När du ska kontrollera oljenivån är det viktigt att motorcykeln står rakt. Det finns några undantag för detta, så är du osäker är det bra att titta i instruktionsboken. Ta med fördel hjälp av en vän som kan hjälpa dig att luta upp den – ett enkelt sätt att undvika tråkiga vältskador!

Vänta sedan några sekunder så att oljan rinner ner och du kan se mängden. Finns det ett siktglas på motorcykeln, likt det som visas i filmen ovan, ska oljenivån ligga någonstans mellan det övre och det undre strecket. 

Har din motorcykel istället en oljesticka? Då fungerar det på samma sätt – oljenivån ska inte ligga under det nedersta strecket. Läs mer i instruktionsboken om du är osäker. 

Facebook

Instagram