Sök på Svedea.se

Mc-förare håller i motorcykelns styre

Skjutsa barn på mc

Oavsett om det rör sig om en kort tur ner till skolan eller en längre semester på hojen är det viktigt att veta vad som gäller för att skjutsa barn på mc. Både för er egen säkerhet, och för andras.

Vad säger lagen om att skjutsa barn på mc?

På en motorcykel får man ha högst en passagerare, givet att motorcykeln är inrättad för det. Passageraren måste sitta bakom föraren, inte framför. Har man en sidvagn får man inte ta med sig fler passagerare än vad sidvagnen tillåter. 

I Sverige finns inga regler för passagerares ålder. Däremot kan åldern styra vilket alternativ man väljer – ska barnet sitta bakom dig som förare, eller i en sidvagn? Barnets säkerhet ska alltid ha högsta prioritet. SMC (Sveriges MotorCyklister) anser att sidvagn är det bästa alternativet för riktigt små barn, där de bör sitta fastspända i en bakåtvänd bilbarnstol. Större barn kan sitta fastspända med säkerhetsbälte i sidvagnens sits. Sitter barnet bakom dig på hojen är det viktigt att barnet kan sitta själv, når ner till fotpinnarna och kan hålla i sig själv.

Att skjutsas på mc kan, tro det eller ej, vara sövande. Om du har ett barn som passagerare bakom dig, kom ihåg att hålla koll så att barnet inte somnar. Det finns också speciella barnsitsar som går att spänna fast på mc:n för extra säkerhet.

Här hittar du fler rekommendationer från SMC

Hjälm – förarens ansvar för barn under femton år

Den som färdas med motorcykel ska använda hjälm. Det säger den svenska trafikförordningen. Barn under sju år är undantagna, men de måste använda annat lämpligt huvudskydd. Det är förarens ansvar att medföljande passagerare under femton år använder hjälm eller annat huvudskydd. Sitter barnet i en bakåtvänd bilbarnstol i sidvagnen är hjälm inte nödvändigt. Stolens sidoskydd och skydd bakåt är tillräckligt.

Barns nackmuskler är svaga, och en hjälm eller annat skydd måste därför vara lätt. SMC rekommenderar en hjälm anpassad för barn. De rekommenderar också att hjälmen bör ha ett visir som skyddar andning och ansikte. Precis som en hjälm för vuxna är passformen viktig. Hjälmen ska sitta åt runt huvudet, men såklart inte för mycket. Den ska sitta tätt med hakband – inte glappa. 

Sport- och idrottshjälmar lämnar både ansikte och andning oskyddade, och är heller inte byggda för att ge tillräckligt skydd vid en mc-olycka. Däremot godkänner Transportstyrelsen användning av ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm till barn under sju år.

Läs mer om mc-hjälmar

Annan viktig skyddsutrustning

SMC rekommenderar också att medföljande barn bör ha på sig en overall av tåligt tyg eller skinn, kraftiga vantar och stövlar. Det är även bra om barnet har på sig ett ryggskydd. Det finns för barn från fem år.

Skjutsa barn på mc utomlands

Funderar du och familjen på att ta en semester med hojen, och kanske i bästa fall att barnen kan sitta bak på mc:n eller i en sidvagn även runtom i Europa? Vad som gäller för att skjutsa barn på mc skiljer sig åt från land till land. Det är därför en god idé att ta reda på vad som gäller innan semesterplaneringen sätter i gång på allvar. Det finns nämligen länder i Europa där det är förbjudet för barn under en viss ålder att färdas på en tvåhjulig motorcykel och/eller i sidvagn. 

Du kan ta reda på vilka regler som gäller i olika länder i den sammanställning som Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) har tagit fram.

Ta reda på vad som gäller på FEMA:s webbplats

Kom ihåg

MC Desktop 1360X520

Sveriges mest sålda mc-försäkring

Upptäck vår mc-försäkring

Mer läsning inför en semester på mc

På länkarna här nedanför kan du läsa mer om grönt kort och bra saker att tänka på innan ni åker på semester med hojen.

Läs om grönt kort vid resa utomlands Se även vår checklista för mc-semester

Facebook

Instagram