Checklista mc-semester

Det är alltid bra att ha koll på både hoj och packning innan du ska köra iväg. Ju längre du ska vara borta, desto viktigare är det. Därför har vi satt ihop en checklista på saker du bör tänka på och ha med i bagaget innan du kör ut på vägarna.

Kolla däcktryck och mönsterdjup

Hur länge ska du vara borta, klarar sig däcket hela resan? Slitna däck ökar risken för vattenplaning och kan påverka motorcykelns köregenskaper. Här kan du se filmen som visar hur du gör.

Kolla nivåerna

Det är väldigt viktigt att kolla nivåerna på olja, kylvätska och bromsvätska. Kolla instruktionsboken om du är osäker. Du vill inte bli stående på en öde landsväg pga att du inte kontrollerat dem innan. Du kan se filmen om hur du kollar oljan här.

Kolla kedjan

Är den smord och med rätt spänning? Hur ser dreven ut? Det kan vara värt att byta innan en längre resa istället för att behöva stanna halvvägs och försöka hitta en verkstad som har grejor hemma och tid att byta. Kolla instruktionsboken om du är osäker eller se filmen som visar hur du gör.

Kolla packningen

Behöver du ta med dig mycket packning? Då är det viktigt att packningen är rätt fördelad efter hojens vikt och att du packat vattentätt. I instruktionsboken står det hur du ska spänna fast på rätt sätt. Är ni två som ska åka så bör du kolla däcktryck och fjäderförspänningen. Även detta finns beskrivet i instruktionsboken.

Kolla handlingarna

Ska du åka utomlands? Då får du inte glömma ta med dig Grönt kort, fordonshandlingar i original, pass, körkort, reseförsäkringshandlingar och sjukförsäkringskort. Det gröna kortet skaffar du kostnadsfritt hos ditt försäkringsbolag och sjukförsäkringskortet beställer du hos Försäkringskassan. Mer tips om utlandsresa på hoj kan du hitta här.

Kolla nycklar

Behöver vi nämna hur viktigt det är att ta med sig reservnycklar och lås till hojen? Det finns nog inget värre än att bli strandad på semestern pga borttappade nycklar eller mc-tjuvar.

Kolla säkerheten

Att ta med egna spännband kan vara guld värt, de är perfekta för att säkra och spänna fast bagage på en motorcykel.

Kolla sikten

Det är alltid bra att ha med sig solglasögon eller ett solvisir. Att köra länge med solen i ögonen är påfrestande och kan vara farligt. Ta även med öronpluggar. 

Kolla vädret

Alla vet vi hur oförutsägbart det svenska sommarvädret kan vara. Ta alltså med dig regnkläder om inte hojkläderna är vattentäta.

Kolla instruktionsboken

Ta alltid med dig instruktionsboken. I den står allt du behöver ha koll på och instruktionerna är alltid anpassade för just din hoj.

Kolla bromsarna

En viktig del på din hoj är ju självklart bromsarna. Har du inte koll på dem kan det sluta riktigt illa. Det gäller alltså att hålla koll på bromsbelägg, skivor och bromsvätskan och här vi visar hur du gör det.

 

Kom ihåg! Har du din mc försäkrad hos Svedea får du, utan extra kostnad, tillgång till ett års premiumabonnemang i Detechts app, räknat från dagen du aktiverar abonnemanget. Det gäller om du är eller blir försäkrad under år 2023 och aktiverar ditt premiumabonnemang innan 2023-12-31. Med ett premiumabonnemang får du bland annat tillgång till användarrapporterade vägvarningar, såsom rullgrus, potthål och halka, och direktuppkoppling till SOS Alarm vid en olycka. Läs mer och ladda ner appen här.