Sök på Svedea.se

Kedjan på en motorcykel

Så tar du hand om kedjan på din mc

Det är viktigt att rengöra och smörja din kedja regelbundet och ha rätt slack, så slipper du byta drivpaket tidigare än förväntat.

Varför är det viktigt att sköta om kedjan?

En kedja som är för slapp eller för spänd kan öka slitaget på kedjan. En väldigt slapp kedja kan till och med hoppa av och orsaka stora skador. En väldigt spänd kedja kan däremot brista under belastning och även då skada både dig och din hoj. 

Hur ofta ska man smörja kedjan på mc:n?

Se till att rengöra din kedja med en produkt som är avsedd för just det, för att sedan smörja kedjan. Detta bör göras med jämna mellanrum och ett riktmärke kan vara varannan tankning.

Hur gör man för att spänna kedjan?

Att justera eller spänna kedjan kan vara lite komplicerat och alla känner sig inte trygga med att göra det, eller har tillgång till verktygen som krävs. Känner du dig osäker så kolla instruktionsboken eller vänd dig till en mc-verkstad. De hjälper dig med detta.  

Hur länge håller en kedja?

Hur vet man när det är dags att byta drivpaketet då? När det börjar bli svårt att spänna kedjan efter de specifikationer som nämnts tidigare. Kedjan är inte lika ljudlös som tidigare eller så ligger inte kedjan lika tajt mot bakdrevet som tidigare, trots att den är rätt justerad. Känner du igen detta så bör drivpaketet bytas. Är du osäker så ta kontakt med närmaste verkstad. De hjälper dig att konstatera om det behöver bytas eller inte. Detta kontrolleras även under service. 

Facebook

Instagram