Vi höjer kattens status

Från 2023 är det lag på att id-märka katten. Bra tycker vi – katter är värda en högre status som husdjur! Med specifika insatser gör vi skillnad.

​Från och med 1 januari 2023 blir det lag på att id-märka och registrera din katt. Det gäller alla katter som är födda efter 1 januari 2008, oavsett om det är en inne- eller utekatt.

Syftet med den nya lagen är att höja kattens status som husdjur och öka chansen att hitta kissen om den kommer bort. Bra tycker vi – katter är värda ett högre anseende! Att id-märka och registrera katten kostar däremot, och det kan bli en kännbar slant om du har flera katter. Det kan kosta uppemot tusen kronor att märka en katt med elektroniskt chip.

Vårt bidrag Kostnadsfri id-märkning

Under hösten har vi varit ute på turné i Sverige. Ombord på vår turnébuss fanns certifierade chipmärkare som kan id-märka en katt på bara några minuter. Totalt chippades över tusen katter när vi bland annat besökte Norrtälje, Sundsvall, Värnamo, Motala och Finspång – och ägarna betalade inte en krona! Detta är ett av våra bidag till att landets katter ska få det bättre och förhoppningsvis kan insatsen leda till färre hemlösa katter. Vi hjälpte också till med att registrera alla katter och det unika chipnumret hos DjurID.se, SKK:s ägarregister.

Jordbruksverkets kattregister

I och med den nya lagen införs ett nytt myndighetsregister i Jordbruksverkets regi som öppnar den 2 januari 2023. Även om du redan registrerat din id-märkta katt i ett frivilligt register kommer du behöva registrera den på nytt i Jordbruksverkets nya kattregister.

Med den nya lagen ska alla katter som är födda efter 1 januari 2008 vara märkta och registrerade innan de är fyra månader gamla. Eftersom lagstiftningen är ny kommer det till en början finnas många katter som är äldre än så vid både id-märkning och registrering. När tjänsten öppnar efter årsskiftet kan du registrera din id-märkta katt, oavsett ålder, antingen via e-tjänst eller fysisk blankett till en kostnad om max 100 kronor per katt. Det kommer att kosta motsvarande summa vid ägarbyte.

Läs mer om det nya kattregistret

Svedea tar hand om din katt

Med en kattförsäkring kan du få hjälp med oväntade kostnader om oturen är framme. Medicin på recept ingår alltid, vi erbjuder fria veterinärbesök och en snabb och smidig skadereglering.

Se ditt pris​