Katter och hälsa

Oavsett om din katt lever inom- eller utomhus så behöver den få leva ut alla nedärvda instinkter. Den behöver skötas om rätt, stimuleras mentalt och fysiskt och där kan du hjälpa till. Vi har samlat lite tips som kan hjälpa dig få en riktigt välmående katt.

Lär känna din katt

Om du startar tidigt med att lära känna din katt genom att känna igenom pälsen och kroppen, så vänjer den sig vid närheten och du lär dig hur din katt känns. Då blir det också lättare att upptäcka om t ex knölar, sår eller fästingar dyker upp. Titta även gärna och lukta i öronen, titta på tassarna och klor och känn på musklerna. Då märker du hur den mår och om den har ont någonstans. Det är också en bra idé tidigt vänja in katten vid att klippa klorna så blir det allt enklare med tiden.

Katter vill vara aktiva

En katt som lever utomhus en stor del av tiden får mycket av den motion och stimulans som den behöver. Innekatter kan däremot behöva extra stimulans för att få utlopp för sina naturliga instinkter. En katt som spenderar mycket av sin tid inomhus blir lätt passiv och inaktiv, vilket ökar risken för övervikt med följdsjukdomar. Men det finns så mycket roliga saker ni kan göra tillsammans som aktiverar både dig och din katt. Här kan du läsa mer om allt ni kan göra ihop.

Katter är jägare

Vad katter älskar att jaga är ofta individuellt, men de är alla i grunden jägare – även när ni leker. Vill du leka med katten så älskar de generellt saker som rör sig ryckigt, som glittrar och ger ifrån sig prassliga ljud – saker som efterliknar verkliga beteenden. I djuraffärerna finns det en mängd olika aktiveringsleksaker att välja på, inklusive klösbrädor och klätterställningar.

Katter vill umgås på sina villkor

Även om många katter kan sitta med oss i soffan under långa stunder, så fungerar de egentligen tvärtom. De umgås hellre ofta under kortare stunder. Därför är det viktigt att inte tvinga sig på sin favorit, utan istället låta den komma till dig. Katter behöver egentid och gärna ett eget ställe där den kan dra sig tillbaka till och få vara ifred.

Katter behöver äta rätt

Katter är köttätare och måste därför ha protein som sin största energikälla. Det finns många olika av helfoder, som torrfoder eller blötmat. Men oavsett så ska ett bra helfoder innehålla alla de näringsämnen katten behöver; protein, fett, mineraler och vitaminer i rätt proportioner. Katter behöver också aminosyran taurin som finns tillsatt i kattmat. Taurin finns inte alls i hundmat och därför ska man inte ska ge hundmat till katter. Du kan gärna ge katten lite godis då och då. Det är speciellt bra om ni övar tricks tillsammans, men tänk bara på att dra ned lite på kattens matintag om du ger den godis. Du vill ju inte att den ska bli överviktig!

Ge katten helfoder som blötmat eller torrfoder och se alltid till att katten har fri tillgång till vatten – och får katten torrfoder är detta extra viktigt. Katter upplever nämligen inte törst som hundar gör vilket kan leda till uttorkning. En vattenfontän, som finns i de flesta djuraffärer, kan få katten att dricka mer. Undvik att ge katten maten du själv äter, då den kan störa kattens matsmältning. Läs mer om vad katten behöver äta här.