Kattens beteende – hur tolkar man det?

Katter kan verka hemlighetsfulla och svåra att avläsa, men det finns många tecken som hjälper dig förstå vad din katt tänker och vilket humör den är på. Du har kanske redan lärt dig att läsa av vissa av kattens tydligare sinnesstämningar genom kattens kroppsspråk, ansiktsuttryck, läten och svansrörelser. Men genom att titta efter andra signaler, som att följa kattens svanssignaler och kroppshållning, kan du få reda på ännu mer. Katter har många grundläggande sinnesstämningar, de kan vara glada, ledsna, rädda, lättade och till och med frustrerade som vi människor. Nyckeln till en bra relation med din katt är att lära dig hur du känner igen dessa känslor och reagera när det behövs. Här är några tips på hur du bättre kan förstå din katts olika sidor.

När katten är neutral

När katten är avslappnad, nöjd och bekväm ligger den så den kan sträcka ut, kura ihop sig eller ligga på mage med tassarna uppdragna under sig. Öronen är avslappnade, hålls upprätta och framåtriktade. Även morrhåren är avslappnade och hålls borta från sidorna av ansiktet.

När katten är fokuserad

Om katten koncentrerar sig på något i sin närhet märker du att kroppsspråket ändras när den försöker fundera ut hur den ska agera. Ögonen är öppna med ihopdragna pupiller, öron och morrhår riktas framåt och kroppen vinklas mot det som är fokus för uppmärksamheten. Svansänden, tillsammans med bakdelen, kan vicka lite när den gör sig redo för anfall.

När katten är glad

Det är lätt att känna igen en nöjd katt. När den sitter är katten avslappnad och upprätt, med öronen riktade uppåt och framåt. När den ligger ned kan den ha tassarna instoppade under sig eller ligga utsträckt på sidan eller på rygg, vilket visar att den är mycket nöjd! Om den dåsar med ögonen slutna eller halvöppna eller blinkar mycket långsamt kan du försöka blinka långsamt tillbaka. Att härma är ett bra sätt att knyta kontakt.

När katten känner oro

Katter kan vara mycket känsliga, särskilt för förändringar. Att läsa av symptomen på ängsligt kattbeteende kan hjälpa dig att hjälpa din katt bli avslappnad igen. Kattens ögon är öppna och blinkar inte och pupillerna är förstorade till en oval eller en cirkel. Öronen kan röra sig från avslappnat framåt och är den mycket orolig kan den fälla ner öronen mot huvudet. Huvudet sänks med bakåtdragna morrhår för att se mindre hotande ut och den kan börja kura ihop sig eller kuta rygg. Svansen kan vara stilla eller svänga från sida till sida vid spetsen, vilket är ett tecken på oro.

När katten känner rädsla

Kattens öron läggs platt mot huvudet, som kan sänkas med en uppåtriktad blick. Den kan springa undan eller stå eller kura ihop sig. Ögonen öppnas mycket stort, med pupiller helt uppspärrade och morrhår som ligger platt eller darrar. Den kan väsa eller spotta mot närgångna hot, morra eller anfalla med klorna ute. Vissa katter sträcker ut sina framben för att se längre ut eller skjuter rygg för att se större ut. Svansen kan hållas under kroppen eller slå kraftigt från sida till sida.

När katten är frustrerad

En frustrerad katt kan fokusera intensivt på föremålet för dess frustration och kommer att göra allt för att få det den vill ha. Alla sinnen är inställda på målet – ögonen är vidöppna med förstorade pupiller, öronen riktade framåt och morrhåren framåtriktade och utspridda.

När katten är ilsken

Om katten uppvisar ett argt beteende måste du vara mycket försiktig. Undvik att provocera en arg katt. Backa istället långsamt, ta bort alla hot och se till att katten får tid och utrymme att lugna ner sig. Om katten är arg regelbundet kan du söka hjälp hos veterinär eller en djurbeteendespecialist för att förstå orsaken. En arg katt är stel med svansen rakt ut, styv och rak, eller lindad runt eller under kroppen. Den uppträder mycket annorlunda än den brukar, den kan vara tyst, väsa, spotta eller morra. Den kan försöka se stor och hotfull ut med rest päls, styva framben eller hotfullt hukande. Öronen är spända och ligger platt mot huvudet, morrhåren är styva och riktade bort från ansiktet. Ögonen är hårda och fokuserade med smala pupiller, även om vissa katter kan ha runda ögon som inte blinkar.

När katten är lättad

En katts hela kropp kan visa lättnad, vissa katter gör en helkroppsstretchning för att släppa på spänningen. Ögon, öron, huvud, kropp och svans slappnar tydligt av. Morrhåren återgår till en lugn position bort från ansiktet och huvudet sänks. Vissa kan gäspa, vända sig om och sluta ögonen till hälften eller till och med tvätta sig noga.

 

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.