Sök på Svedea.se

Katt får huvudet klappat av person

Kattens beteende – hur tolkar man det?

Att veta vad en katt känner och tänker kan ibland vara en utmaning. Men du kan ganska enkelt lära dig mer om du övar dig på att känna igen kattens känslor och reagera på rätt sätt. Här är några tips på hur du bättre kan förstå din katt.

Glad eller orolig?

En nöjd katt kan sitta upp med öronen riktade framåt, ligga ned med tassarna under sig eller ligga utsträckt på sidan eller rygg. Se hur katten uppför sig och försök skapa kontakt genom att t ex blinka långsamt även du om katten gör det. Om din katt däremot är orolig ser du det på ögonen. De är öppna, katten blinkar inte och pupillerna är stora. En orolig katt sänker även huvudet och vinklar morrhåren bakåt. Den kan även kura ihop sig eller kuta rygg.

Neutral eller fokuserad?

En avslappnad katt ligger med upprätta, framåtriktade öron, gärna så den både kan sträcka ut sig eller ligga på mage med tassarna under sig. Om katten plötsligt fokuserar på något ser du det på att kattens ögon öppnar helt och pupillerna drar ihop sig, Öron och morrhår riktas framåt, kroppen vänds mot det katten fokuserar på och svansen börjar vicka. 

Arg eller lättad?

Om din katt verkar arg ska du absolut inte reta eller utmana den. Se istället till att katten får en chans att lugna ner sig i lugn och ro. Du ser om din katt är arg bl a på svansen som då står rakt ut eller lindats runt eller under kroppen. En mer diffust tecken är om katten inte alls är på sitt vanliga humör. Börjar den plötsligt väsa, spotta eller bli helt tyst? Försöker den se hotfull ut? Ligger öronen ligger platt mot huvudet? Det här är några tecken på att din katt är riktigt arg.När din katt känner sig lättad så visar den det med hela kroppen. De kan sträcka ut sig i sin fulla längd och man ser på ögon. öron och svans att den är helt avslappnad. 

Rädd eller frustrerad?

När en katt blir rädd fälls öronen platt bakåt. Ögonen öppnas helt och pupillerna är helt uppspärrade. Känns hotet nära inpå så kan den även börja väsa, spotta  morra eller till och med anfalla med klorna ute. Nu viftar den även svansen kraftigt fram och tillbaka. Är katten däremot frustrerad så brukar den visa det genom att helt fokusera på oroskällan. Katten är nu helt inställd på föremålet för frustrationen och det ser man på de helöppna ögonen ögonen, de förstorade pupillerna, de framåtriktade öronen och morrhåren.

Facebook

Instagram