Sök på Svedea.se

En mobil kattklinik parkerad utanför en livsmedelsaffär med texten 'Ett levande Roslagen' på byggnaden

Vi höjer kattens status

Från 2023 är det lag på att id-märka katten. Bra tycker vi – katter är värda en högre status som husdjur och vi tänker vara med och göra skillnad.

Sedan 1 januari 2023 är det lag på att id-märka och registrera din katt. Det gäller alla katter som är födda efter 1 januari 2008, oavsett om det är en inne- eller utekatt. Syftet med den nya lagen är att höja kattens status som husdjur och öka chansen att hitta kissen om den kommer bort. Bra tycker vi – katter är värda ett högre anseende!

Kostnadsfri id-märkning

Att id-märka och registrera katten kostar en slant, och det kan bli särskilt kännbart om du har flera katter. Det kan kosta uppemot tusen kronor att märka en katt med elektroniskt chip.

Under hösten 2022 valde vi därför att åka ut på turné i Sverige. Ombord på vår turnébuss fanns certifierade chipmärkare som id-märkte en katt på bara några minuter. Totalt chippades över tusen katter när vi bland annat besökte Norrtälje, Sundsvall, Värnamo, Motala och Finspång – och ägarna betalade inte en krona! Detta var ett av våra bidrag till att landets katter ska få det bättre och förhoppningsvis kan insatsen leda till färre hemlösa katter. Vi hjälpte också till med att registrera alla katter och det unika chipnumret hos DjurID.se, SKK:s ägarregister.

Den 2 januari 2023 öppnade ett nytt myndighetsregister i Jordbruksverkets regi där du som kattägare ska registrera din id-märkta katt. Även om du tidigare registrerat din id-märkta katt i ett frivilligt register, behöver du registrera den på nytt i Jordbruksverkets nya kattregister.

Två glada anställda framför den mobila kattkliniken med reklamtext för tjänsten och en skål med frukt framför sig)
Mer om katter och id-märkning

Svedea tar hand om din katt

Med en kattförsäkring kan du få hjälp med oväntade kostnader om oturen är framme. Medicin på recept ingår alltid, vi erbjuder fria veterinärbesök och en snabb och smidig skadereglering.

Vad kostar det att försäkra min katt?

Kattens födelsedatum

Facebook

Instagram