Sök på Svedea.se

Siamesisk katt i koppel på promenad utomhus

Kan man gå ut med innekatten?

Även om din katt lever inomhus, så kan den faktiskt tycka om utomhuspromenader. Om du vänjer katten och tar det i små steg, så har ni kanske många trevliga promenader framför er. Det här ska du tänka på.

Börja träna inomhus 

Använd sele med koppel 

Detviktigaste när du ska börja vänja din katt vid stunder utomhus är att katten mår bra och att den inte känner sig stressad. Börja alltså träna i flera, små steg och ni kan börja med selen. En katt tar sig ganska enkelt ur ett halsband, så därför är det nämligen bättre att använda en sele. Den sitter dessutom bekvämt och stramar inte åt även om du drar i kopplet. Kopplet bör vara så pass långt så det inte stör din katt, men tillräckligt kort att du kan dra bort katten om det skulle behövas. Katter föredrar snår och buskage framför öppna ytor, men drar ändå inte som en hund kan göra. Allt som krävs är lite tålamod och träning.  

Dags att gå ut 

Transportbur och kattens filt 

Saknar du kattvänlig natur där du bor så kan du använda transportburen för att ta med katten till en lugn plats. Det förutsätter så klart att katten är van vid transportbur. 

Mer om hur du vänjer katten vid buren

Egen tomt? 

Man kan också ha katten ute i en löplina på tomten, men håll den under uppsikt så att den inte trasslar in sig i linan. 

Säkerhet 

Självklart ska du försäkra din katt, oavsett om den ska vara ute, inne eller både och.   En ID-bricka på halsbandet är också en bra idé. Om katten skulle springer bort kan andra då hitta dig som ägare. Fästingar är jobbiga, men katter drabbas sällan av fästingburna sjukdomar.  

Till sist! 

Alla inomhuskatter trivs som sagt inte med livet utomhus, men just din katt kanske gör det? Med lite lugn, tålamod och uthållighet så är det inte omöjligt att din katt kommer att trivas både inomhus och utomhus – och ni får ju många trevliga utomhusstunder ihop! 

Facebook

Instagram